Problémy a incidenty ohlásily úřady pobřežních měst Christchurch, Bournemouth a Poole, která tvoří společnou aglomeraci s asi 464 tisíci obyvatel. Lidé se podle nich neřídili pokyny a chovali se nezodpovědně. Úřady v Bournemouthu uvedly, že lidé útočili i na pracovní čety, které se snažily vyprázdnit přeplněné odpadkové koše. Podle televize Sky News do dnešního rána z pobřeží a mola odvezli přes 40 tun odpadu. Policisté rozdali 558 pokut za špatné parkování a museli řešit nesčetné případy parkování, které bránilo provozu.

Vladimir Putin
Koronavirus přehlídce v Moskvě nezabránil. Putinovi šlo o prestiž

Vikki Sladeová, která stojí v čele městské rady této aglomerace, prohlásila, že je scénami z pláží ohromena. "To nezodpovědné chování je šokující a policie je zcela vytížená, aby zajistila všem bezpečnost. Neměli jsme na vybranou a museli jsme vyhlásit mimořádnou událost a dát pokyn k výjimečnému zásahu," řekla.

Apelovala na Brity, aby se na pláže nevydávali. Británie je pandemií způsobenou koronavirem velmi postižena - zemřelo tam přes 43.300 lidí a nakazilo se více než 309.000 lidí. Zdravotní odborníci varují před druhou vlnou. Poslanec Conor Burns řekl, že nic podobného, jako byl středeční dav, neviděl. "Tak to nemůže pokračovat," dodal.

Posílení policejních hlídek

Police Dorsetu posílila hlídky. "Máme zde zdravotní krizi a takové množství lidí mířících na jedno místo vyvolává dodatečné nároky na pohotovostní služby. Jsme odkázaní na osobní zodpovědnost lidí a naléhavě doporučujeme, aby si dvakrát rozmysleli, než se do této oblasti vydají," sdělila zástupkyně velitele dorsetské policie Sam de Reyaová.

Na stojáka. Tradiční popíjení v britské restauraci.
Chceš pivo, řekni jméno. Británie oznámila pravidla pro otevření hospod

Podle stanice BBC byla dnes dopoledne pláž v Bournemouthu znovu plná lidí "tak daleko, kam oko dohlédne", a parkoviště bylo téměř obsazené. Lidé se k moři vydali až ze vzdáleného Birminghamu.