Čínská zdravotní komise oznámila, že v pondělí zaznamenala 48 nových nákaz, zatímco v neděli to bylo 31. Všichni nově nakažení podle čínských úřadů do země přijeli ze zahraničí, v žádném z případů nešlo o lokální přenos. Dohromady pevninská Čína eviduje již 771 případů nákazy dovezených ze zahraničí.

Zatímco se počet místních přenosů nákazy v Číně v uplynulých dnech snižoval, úřady se obávají zejména nárůstu v počtu infikovaných lidí, kteří přicestují ze zahraničí. Čína z toho důvodu omezila přílety ze zahraničí a zakázala většině cizinců vstup do země. Posíleny byly rovněž zdravotnické kontroly a karanténní opatření, jež se vztahují na cestovatele.

Deset nových případů bylo v pondělí zaznamenáno v autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko. Podle státních médií šlo o cestující z letů, které byly přesměrovány z Pekingu do Huhehotu, hlavního města Vnitřního Mongolska. V Šanghaji bylo zaznamenáno 11 nových případů, převážně šlo o Číňany, kteří se vraceli ze zahraničí. Peking zaznamenal tři nové případy.

Šéf italské vlády Giuseppe Conte a německá kancléřka Angela Merkelová.
Sever proti jihu. Pandemie koronaviru testuje pevnost EU

Ve Wu-chanu, hlavním městě provincie Chu-pej, odkud se koronavirus začal šířit, nebyly zaznamenány žádné nové případy sedmý den v řadě. Dosud pevninská Čína zaznamenala 81.518 případů nákazy a 3305 lidí nemoci COVID-19 podlehlo.

I přes výrazný pokles nových případů nákazy se život v Číně stále k normálu nevrátil. Svědčí o tom dnes oznámený odklad dvoudenních přijímacích zkoušek na vysoké školy, jichž se loni zúčastnilo přes deset milionů studentů. Testy se místo v červnu uskuteční 7. a 8. července, informovala televize CCTV.

Pro mnoho studentů jsou zkoušky zvané kao-kchao těmi nejdůležitějšími v životě. Většina uchazečů se na testy připravuje pod značným tlakem celé roky a rodiny jsou ochotny utratit nemalé sumy za doučování a další přípravu. Cílem je dostat se na některou ze špičkových univerzit, jejichž absolventi mají šanci získat dobře placenou práci.

Jižní Korea dnes odvolala znovuotevření škol plánované na příští týden a místo toho zahájí výuku online. Školní rok měl v zemi začít na začátku března, byl ale již třikrát odložen. Přijímací zkoušky na vysoké školy budou rovněž odloženy, a sice o dva týdny na 3. prosince.

"Mrzí nás, že jsme se zatím nedostali do situace, kdy mohou děti bez rizika navštěvovat školy, ačkoli jsme mobilizovali veškeré síly, abychom snížili nebezpečí nákazy," řekl premiér Čong Sje-kjon. Předseda vlády uvedl, že online lekce začnou 9. dubna a úřady zajistí všem studentům přístup k potřebným technologiím.

Počet obětí koronaviru v Íránu se blíží 3000, přibylo 141 mrtvých

V Íránu za poslední den zemřelo 141 lidí s koronavirem, celkem je mrtvých už 2898. Nakažených je 44 606, což je o 3111 víc, než v pondělí. Oznámilo to dnes ministerstvo zdravotnictví. V arabských zemích oblasti Perského zálivu je téměř 4000 nakažených a 21 mrtvých, přičemž nejvyšší údaje hlásí Saúdská Arábie.  

Počet nově zemřelých v Íránu je dnes nejvyšší od pátku, kdy íránské úřady hlásily jen o tři mrtvé více. V pondělí přibylo 117 mrtvých, v neděli 123. "Bohužel máme 3 703 infikovaných v kritickém stavu," uvedl mluvčí ministerstva, podle nějž se už více než 14 600 lidí vyléčilo.

Írán má na Blízkém východě nejvíc nakažených i mrtvých. Úřady žádají občany, aby se zdržovali doma, a zakázaly až do 8. dubna cesty mezi jednotlivými městy. Mezi nakaženými je několik politiků, předseda parlamentu dnes řekl, že se koronavirem nakazilo 23 poslanců.

Prezident Hasan Rúhání dnes znovu vyzval Íránce, aby se zdržovali doma. Ujistil je, že parky a veřejné zahrady budou zavřené i při středečním jarním svátku sízdabedar. Íránci při něm vycházejí na pikniky do přírody, ale Rúhání je požádal, aby letos ponechali tento zvyk na jiný čas.

Lidé ve Stockholmu
Český velvyslanec ve Švédsku: Švédové nepanikaří, jsou zvyklí nemoc doma vyležet

Úřady také pozastavily vydávání tištěných médií. Zákaz platí do 8. dubna a redakce se mají přeorientovat na internetové verze.

Z 21 zemřelých v šesti arabských státech Perského zálivu, tedy bez započítání Iráku, připadá deset úmrtí na Saúdskou Arábii a šest na Spojené arabské emiráty. Emirát Dubaj dnes oznámil, že pomůže letecké společnosti Emirates překonat důsledky koronaviru. Dubaj také zcela uzavřel svou obchodní čtvrť Ar Rás, kde se prodává zlato a koření. Obyvatelům tam budou nejnutnější potřeby zajišťovat úřady. Uzávěra má platit počínaje dneškem dva týdny. V SAE platí do 5. dubna zákaz nočního vycházení, který úřady využívají k hloubkovému čištění veřejných prostor. Země také hodlá otevřít další pojízdná testovací centra, první zatím funguje v metropoli Abú Zabí.

Kuvajt jako první země oblasti zastavil civilní leteckou dopravu. Jeho ministr zdravotnictví Básil Sabáh dnes řekl, že uzávěry a další opatření přinesou výsledek možná začátkem června. "Pokud se začnou stabilizovat počty nakažených, bude možné začít postupně uvolňovat omezení. Pokud ale bude nakažených stále přibývat, pak nevylučuji naprostou uzávěru," řekl.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník