„Vláda nenechá lidi v nouzi, dělá maximum možného, přijde s adresnou pomocí,“ prohlásil Rakušan. Rozhodně nebude nikdo, komu by vláda nebyla schopna a ochotna pomoci. Řešením není zvyšování závislosti na ruském plynu separátními dohodami, jak žádali organizátoři sobotní protivládní demonstrace, ale oddělení ceny elektřiny a plynu na evropské úrovni.

Český premiér Petr Fiala
Fiala: Demonstraci v Praze svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci

Předseda poslanců opoziční SPD Radim Fiala uvedl, že vláda nemá řešení energetické krize. Řekl, že celoevropské řešení se nepodaří, a i kdyby ano, na ceny nebude mít výrazný vliv. Podle Fiala je za růstem energií Green Deal, tedy unijní plán na snížení emisí skleníkových plynů.

Rakušan s tím nesouhlasil, podle něj je za razantním růstem cen energií ruská agrese proti Ukrajině a s tím spojené omezování dodávek plynu do Evropy. „Bez Putinovy války by tahle krize v Evropě nebyla,“ prohlásil.

„Nepohrdám obavami demonstrantů“ 

Vicepremiér také uvedl, že nepohrdá obavami účastníků demonstrace z toho, že nebudou schopni platit ceny energií a s nimi spojené zvyšování cen zboží. „Výtku mám k těm, kdo z toho strachu chtějí politicky žít,“ uvedl. Podle Rakušana musí vláda lépe vysvětlovat co nejjednodušším způsobem své kroky.

Z demonstrace s názvem Česká republika na 1. místě na Václavském náměstí v Praze
OBRAZEM: Chceme demisi. V Praze přišlo proti vládě demonstrovat 70 tisíc lidí

Premiér Petr Fiala (ODS) v sobotu označil svolání demonstrace za součást dezinformační proruské kampaně, Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) bylo toto vyjádření adresováno k organizátorům demonstrace. „Nevěřím ale, že těch dalších 69 tisíc byli fanatičtí putinovci. Byli to lidé obávající se budoucnosti. Berme je vážně,“ uvedl na twitteru.