V Česku se stále méně testuje na koronavirus. Začátkem listopadu denní počet testů atakoval 46 tisíc, třeba minulou neděli už jich bylo pouze necelých šest a půl tisíce. Toto číslo je ovlivněno tím, že se jedná o víkendový den, kdy se obvykle testuje méně.

Ale i tak jde o čtyřikrát nižší číslo než před měsícem. Navíc ve všedních dnech se poslední dobou počet testovaných pohybuje mezi 20 a 25 tisíci. Tos sebou nese i méně zaznamenaných nově nakažených.

Domácí testování na covid.
Domácí testy na covid: jsou rychlé, ale při špatné manipulaci můžou i ohrozit

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) za tím vidí několik příčin. Došlo podle něj k omezení kontaktů lidí, takže poklesl i počet těch, které je třeba testovat. Ale nejen to. „Ochota lidí nechat se testovat anebo v poslední době dokonce i zvednout telefon člověku z call centra výrazně klesá,“ uvedl nedávno Blatný ve vysílání televize Prima.

Na testy nejdou

Podle projektu Život během pandemie, na němž se podílí řada vědců, se v poslední třetině listopadu ocitlo v kontaktu s nakaženým nebo cítilo příznaky covidu-19 asi 14 procent lidí, testy absolvovala jen zhruba třetina z nich.

Na konci měsíce podíl rizikových osob mírně poklesl, testování se však výrazně nezlepšilo.

Nižší příjmy

Důvodů tohoto stavu je několik. „Jednak se musí za testy platit, což samoplátce odrazuje. Přitom v řadě zemí je to zadarmo,“ řekl sociolog Daniel Prokop z PAQ Research. V některých obcích jsou testovací místa nedostupná, takže lidé musejí jezdit daleko od domova. Třetím důvodem je to, že lidé, kteří jdou do karantény, zaznamenají pokles výdělků.

Testování na covid-19 učitelů a družinářů v Brně (na snímku z 16. listopadu 2020)
Začínají testy učitelů na covid, mohou ale ochromit i výuku. Koho se týkají?

„Pomohlo by, kdyby nakaženým lidem neklesly kvůli izolaci příjmy,“ uvedl Prokop. Stát by měl podle něj plně nahradit mzdu za zaměstnance v izolaci a pro testování využít praktiky.

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka může za méně testů i to, že se nákaza přelila na venkov, kde je považována za stigma. Jejich nedostatek spolu s rozvolněním může mít negativní dopad. „Je jistota, že dojde ke zhoršení. Malér může nastoupit rychleji než v létě, kdy bylo méně případů,“ sdělil.