"Ke 20. hodině je sečtených už 1,5 milionu obyvatel," uvedl dnes večer ČSÚ na twitteru. Do odpoledne se elektronicky sečetl asi milion lidí, řekl dřív ČTK předseda ČSÚ Marek Rojíček. Odeslaných on-line formulářů, do kterých můžou lidé vyplnit údaje za všechny osoby v domácnosti, evidoval úřad odpoledne zhruba půl milionu. 

Cílem prodloužení elektronického sčítání je pode Rojíčka mimo jiné rozložit zátěž na aplikaci do delšího časového úseku. "Lidé se tak navíc v současné epidemické situaci budou moci sečíst bezkontaktně on-line po celou dobu sčítání, tedy i v době distribuce listinných formulářů sčítacími komisaři," uvedl Rojíček.

Formulář pro sčítání je nyní možné vyplňovat na webu, nebo v mobilní aplikaci Sčítání21.

Sčítání lidu, domů a bytů v ČR v roce 2021
Sčítání lidu provázely potíže. Formulář se již podařilo zprovoznit

Sčítání lidu začalo oficiálně o půlnoci v noci na sobotu, od brzkého rána však mělo výpadek kvůli chybě v takzvaném našeptávači adres, což způsobilo přetížení systémů. ČSÚ po 08:00 systém pozastavil a opět ho spustil po 17:00. Dílčí problémy zaznamenal úřad ještě zhruba do 20:00, kdy se některým lidem nedařilo odeslat již vyplněný formulář.

Tyto potíže byly způsobeny přetížením, kdy se po výpadku do systému přihlásilo mnoho lidí najednou, vysvětlil Rojíček. "Od té doby běží systém bez problémů," řekl předseda. Pokud formulář najednou vyplňuje více než 150 tisíc lidí, objeví se na stránkách upozornění, aby lidé údaje vyplnili později.

Výpadek? Vina dodavatele

Podle Rojíčka byl výpadek vinou dodavatele. Ten má podle něj ve smlouvě sankci 20 tisíc Kč bez DPH za každých 15 minut nedostupnosti systému.

Firma OKsystem, která je dodavatelem některých komponent celého systému, mimo jiné právě modulu pro vyplňování adres, v prohlášení uvedla, že celý systém byl opakovaně v předstihu důkladně otestován, a to včetně řady zátěžových testů.

Předseda Českého statistického úřadu (ČSÚ) Marek Rojíček
Šéf statistiků Marek Rojíček: Věříme, že dvě třetiny lidí sečteme on-line

Server Lupa.cz s odkazem na registr smluv organizace Hlídač Státu na twitteru uvedl, že aplikaci pro sčítání dodal OKsystem za 22,76 milionu korun.

Sobotní výpadek by měl předseda ČSÚ v pondělí vysvětlovat na zasedání vlády. Premiér Andrej Babiš (za ANO) uvedl, že nefunkční elektronické sčítání lidu je odpovědností Rojíčka. Výpadek kritizovali i opoziční politici. Připomínali problémy se systémem pro prodej elektronických dálničních známek. Obdobně se vyjádřili i IT odborníci.