Denní nárůst potvrzených případů klesl v sobotu stejně jako o minulém víkendu pod 200. Ve všedních dnech se pohyboval od pondělních 209 až do pátečních 323 pozitivních testů.

Páteční nárůst byl celkově třetí nejvyšší od začátku epidemie, více případů přibylo naposledy 3. dubna, a to 334. Nejvíce případů - 377 zaznamenaly laboratoře 27. března.

Volby, urna - ilustrační foto
Volby v karanténě? Hlasování bude možné třemi způsoby, rozhodli poslanci

Za nárůstem jsou podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové stále známá ohniska, kde se více testuje. Krajské hygienické stanice mají podle ní situaci pod kontrolou. Podle epidemiologů je důležité, že nepřibývají hospitalizovaní s onemocněním covid-19 a ti, kteří vyžadují intenzivní péči.

Nejpostiženější zůstává Frýdecko-Místecko

V nemocnicích se podle údajů k pátku léčilo 111 pacientů, z toho 17 bylo v těžkém stavu. Od pondělí, kdy bylo hospitalizováno 126 nakažených, počet pacientů v nemocnicích klesá.

Nejpostiženějším okresem zůstává Frýdecko-Místecko, kde připadá v přepočtu na 100 tisíc obyvatel téměř 84 nových případů covidu-19 za posledních sedm dní. Následuje Kolínsko a Klatovsko s 29 nakaženými. Zhruba 25 nakažených za uplynulý týden v přepočtu na 100 tisíc obyvatel má Praha. Za posledních sedm dnů není žádný nový nakažený v okresech Tachov, Děčín a Jeseník.

Obnovení výuky na ZŠ v Praze 6
Šíření covidu ve školách? Omezit míchání tříd bude problém, míní zástupci

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí představí aktualizovanou mapu okresů podle epidemické situace, takzvaný semafor. Toto pondělí zařadilo do prvního zeleného stupně devět okresů - jsou to Praha, Brno a Ostrava, Praha-západ a Praha-východ, Karviná, Frýdek-Místek, Jihlavsko a Prachaticko. Ostatní okresy zůstaly bílé, tedy bez rizika. V zeleně označených regionech se sice vyskytují nové případy, nemoc se ale nešíří v komunitě.