„Jako houbař to pociťuji vždy, když se do okolí skladu vydám na houby. Za ty roky už vím, že do objektu nepronikne ani myš,“ říká k areálu, který se u Týniště rozkládá už přes 50 let týništský starosta Libor Koldinský.

I jeho překvapila víkendová zpráva o údajném zapojení ruských tajných služeb do výbuchu ve Vrběticích: „Trošku mě to vyplašilo a hned mi prolétla hlavou myšlenka, že bych měl kontaktovat jak hejtmanství, tak i armádu a zeptat se na případné zpřísnění zdejší bezpečnosti. Od toho jsme však nakonec upustil, neboť vím, že zdejší areál je opravdu střežen na velice vysoké úrovni.“

Podle Libora Koldinského se po sobotním vyjádření představitelů státu nesetkal s tím, že by mu někdo z občanů psal či volal na mobil s tím, že má strach v okolí skladovacích ploch bydlet: „To se opravdu nestalo a jak jsem již řekl, objekt, bez kterého by naše armáda vlastně ani nemohla existovat, je střežen na profesionální úrovni.“

Řízené střely, výbušniny, pyrotechnika

Základna v Týništi nad Orlicí je ústředním skladovým, zkušebním a zásobovacím zařízením zajišťujícím pro Armádu ČR kompletní zabezpečení municí, řízenými střelami, výbušninami a pyrotechnickými prostředky. Při skladování a manipulaci s municí platí velmi přísná pravidla a jejich dodržování je kontrolováno a vyhodnocováno. Všechna muniční skladiště jsou vybavena elektronickými protipožárními zařízeními a muniční sklad má svoji vlastní vojenskou hasičskou jednotku.

V úterý 13. října 2020  skončil zásah v bývalých muničních skladech ve Vrběticích.
Otázky a odpovědi: Co se stalo ve Vrběticích a co to pro Česko znamená

Armáda ČR má ve východních Čechách pět ze svých osmi muničních skladů. Tři jsou na území Královéhradeckého a dva na území Pardubického kraje. Jsou v Týništi nad Orlicí, Čermné nad Orlicí, Mladkově Novém Plese a Květné. Tisková mluvčí Generálního štábu Armády ČR Magdaléna Dvořáková však nechtěla říct nic k tomu, zda nyní budou lépe střeženy či  jaké případně armáda přijme opatření: „To záleží na politicích. Jsme armáda a ostatní otázky by mohly ohrozit bezpečnost," reagovala na dotaz Deníku.