Vykopání studny není levné, a pokud jste ji koupili s domem či pozemkem, získali jste výhodu v podobě zdroje přinejmenším užitkové vody. Domy jsou však dnes již ve velké většině připojeny na vodovody a lidé nechávají studny svému osudu a vodu z nich nepoužívají ani na zalévání. Přitom nic nestojí, platíte pouze elektřinu pohánějící čerpadlo. Orientační rozbor vody vás vyjde na částku kolem tisícovky, kompletní analýza ale může stát desetkrát více.

Titulní strana magazínu HobbyZdroj: DeníkObecně se dá říci, že je rozumné zachovat i starou funkční studnu, jejíž poloha na pozemku majiteli třeba úplně nevyhovuje (třeba kvůli zamýšlené přístavbě), vyčistit ji a používat. Vyhlídky na trvalejší sucha a nedostatek respektive vyšší ceny pitné vody jsou totiž reálné.

Jak vyčistit studnu?

Nejdříve je třeba vyčerpat všechnu vodu a odstranit zetlelý organický materiál na dně. Jde hlavně o listí a další rostlinnou hmotu, zbytky různých živočichů (hmyz, žížaly atd.) nebo zeminu. Vše se na dně hromadí ve formě kalu. Dále mohou být ve studni kameny, kusy betonu odpadlé ze skruží a staré potrubí.

A jak dále postupovat? To se dozvíte v celém článku, který najdete ve čtvrtečním magazínu Hobby, který je součástí regionálních Deníků.

V magazínu Hobby se také dočtete:
- Rozhodujete se chovat slepice? Máme pro vás důležité rady!
- Kolik energie spotřebuje klimatizace?
- Jak se připravit na pyly, když mi diagnostikovali pylovou alergii?
- Dvě hodiny se sekačkou mi dokonale vyčistí hlavu z města, říká v rozhovoru herec Národního divadla Patrik Děrgel.


Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na čísle 272 015 015.