Přesnější data o výskytu mutace v jednotlivých krajích lze očekávat asi za dva týdny, uvedla na dotaz ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Hel označil průběžné výsledky za velice nepříznivé až šokující. "Nerad přináším špatné zprávy. Podle předběžných výsledků je incidence britské varianty v ČR v řádu několika desítek procent, v některých oblastech možná i přes 50 procent. Britská varianta viru se brzy stane v ČR dominantně přenášeným typem viru SARS-CoV-2," uvedl.

Střední zdravotnická škola Agel v Ostravě
Otevření škol jako priorita. Maturanti by se mohli vrátit do lavic od března

V rozhovoru pro televizní stanici CNN Prima News také řekl, že v Česku už je pravděpodobně zatím ve velmi malé míře přítomna i jihoafrická varianta viru. Ta je stejně jako britská také výrazně nakažlivější než původní koronavirus, navíc účinnost vakcín proti jihoafrické mutaci je výrazně nižší, dodal Hel.

Šíření mutace nelze zastavit, ale lze ho zpomalit, dodal a vyzval k dodržování opatření. Za prioritu považuje urychleně zajistit výrobu vakcín, které budou účinně chránit proti všem variantám koronaviru. Hel podle svých slov už dvakrát telefonoval s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO), jednání označil za velmi vstřícné a produktivní, věří ve spolupráci.

Riziko pro vývoj epidemie

Dušek v pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že britskou mutaci považuje za jedno z největších rizik pro vývoj epidemie. Podle něj má 1,4 až 1,7krát vyšší nakažlivost než původní varianta viru a je jedním z hlavních důvodů, proč se navzdory restrikcím zastavil pokles nakažených. Průběžné a neúplné výsledky podle něj ukazují, že agresivnější varianta koronaviru byla dosud zjištěna u asi desetiny vzorků.

Sekvenací, tedy přečtením genetické informace viru, byly dosud potvrzeny desítky případů mutace zhruba v polovině krajů. Touto náročnou a podrobnou metodou se ale vyšetřuje jen velmi malé procento pozitivních vzorků. Bylo ale potvrzeno, že nakažlivější forma viru je v Česku už od prosince.

Dívky v rouškách na Karlově mostě
Reprodukční číslo znovu stouplo. Nových případů přibylo více než před týdnem

Počet lidí s nemocí covid-19 v nemocnicích k sobotě klesl oproti předchozímu dni o čtyři stovky na 5450, ve srovnání s minulým víkendem se ale téměř nezměnil. Ve vážném stavu bylo 989 pacientů s covidem, což je v únoru zatím nejméně. Vyplývá to z aktuálních údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Rizikové skóre protiepidemického systému PES zůstavá čtvrtý den na 71 bodech ze sta.

Od začátku epidemie se v Česku novým typem koronaviru nakazilo téměř 1,035 milionu lidí, skoro 920 tisíc se mezitím vyléčilo a 17 235 lidí s covidem zemřelo. Aktuálně se s nákazou potýká v zemi přes 98 tisíc lidí.

Reprodukční číslo stouplo

Reprodukční číslo udávající rychlost šíření koronaviru stouplo oproti předchozímu dni o jednu setinu na 1,05. Pokud se číslo dostane pod hodnotou jedna, epidemie zpomaluje.

V sobotu laboratoře provedly 14 500 PCR testů na covid-19 a přes 13 tisíc antigenních testů, to je zhruba poloviční počet než ve všední dny. Podíl potvrzených případů nemoci na počtu provedených testů stoupl z necelých 28 procent na 32,69 procenta. O víkendech se pravidelně méně testuje, bývá tím pádem i méně odhalených nakažených. V uplynulém týdnu většinou denní přírůstky nových případů ve srovnání s předchozím týdnem rostly, případně stagnovaly.

Dítě u počítače, internet, sluchátka vyučování. Ilustrační foto.
Nejen výuka. Polovina dětí používá teď internet víc než před epidemií

I když podle statistik je nyní hospitalizovaných s covidem o skoro 2000 méně než před měsícem, nemocnice jsou podle ministerstva zdravotnictví na hraně svých kapacit. Statistiky ministerstva totiž nezohledňují například to, že pacient s covidem-19 v nemocnici je po určité době veden ve statistikách jako negativní. V počtech hospitalizovaných nakažených se tak dál neobjevuje, přestože v nemocnici zůstává týdny, někdy i měsíce.

Přes sedmnáct tisíc úmrtí 

Počet zemřelých s covidem koncem tohoto týdne překročil 17 tisíc, na překonání poslední tisícovky obětí stačilo něco přes týden. V poslední době umírá 110 až 130 nakažených lidí denně. Za pátek jich ministerstvo eviduje zatím 101 a za sobotu 61, zpětně ale počty zemřelých většinou zvyšuje.

Nákaza se nyní nejvíc šíří na Sokolovsku, za uplynulých sedm dní tam přibylo v přepočtu na 100.000 obyvatel zhruba 1334 případů covidu-19, následuje Chebsko (1306) a Trutnovsko (1288). Na opačném konci žebříčku je okres Jeseník, kde evidují za poslední týden 160 nakažených na sto tisíc obyvatel.