Ministerstvo chce v chystaném zákonu o přídavku na bydlení sloučit současné dávky na tuto oblast lidského života do jedné a podmínit ji školní docházkou dětí. Pokud budou mít více než sto zameškaných hodin za pololetí, mohou jejich rodiče přijít o dávky. „To se netýká zdravotních důvodů,“ dodala k tomu Maláčová. Při vyšší absenci tak bude potřeba doložit zdravotní potvrzení.

Britská čtvrť.
Zájemci o družstevní bydlení se hlásí, projekt je ale sotva na startu

Zřejmě největší odpor to vyvolalo u šéfa Asociace nestátních organizací Matěje Hollana, podle nějž si Maláčová jen honí politické body u voličů. „Ministryně práce a sociálních věcí je daleko asociálnější, než byl ministr (Jaromír) Drábek,“ dodal pak Hollan na DVTV.

Zatímco rodiče bohatých dětí pojedou podle něj na dovolenou, budou muset ti pobírající dávky zamířit na pracák s vysvědčením.

Námitky proti tomu mají i odbory a další organizace. „V posledních dnech vídáme v médiích případy matek s dětmi, které kvůli odebrání dávek na základě drobného pochybení málem skončily v bezdomovectví. Reforma dávek bude vytvářet další a další,“ říká Lenka Vojtíšková z Platformy pro sociální bydlení.

Pomoc sociálních pracovníků

Ministerstvo se k výrokům Matěje Hollana nechce vyjádřit. Ale sama Maláčová nedávno řekla, že by rodinám, které mají potíže vypravit děti do školy, mohli pomáhat i sociální pracovníci. Postavila se za ni i její domovská sociální demokracie. „Hon na ni přichystali obchodníci s chudobou,“ uvedla strana.

Odborníkům z neziskových organizací vadí i to, že návrh umožní obcím zastavit dávky lidem žijícím na ubytovnách a že by snížil částky vyplácené pro ně i pro lidi z azylových domů.

Ilustrační foto
Žáci se spolu o přestávkách baví, chválí učitelé zákaz mobilů. Ten nyní končí