Nárůst počtu případů covidu-19 v posledních týdnech zrychluje. Výrazně v poslední době roste také podíl pozitivně testovaných z celkového počtu testů. Koncem listopadu se dostal na 16 procent, ale teď vystoupal skoro na dvojnásobek, když v pondělí přesáhl 30 procent. 

Ministerstvo původně uvedlo, že už v neděli podíl případů na počtu provedených testů dosáhl 31,4 procenta, ale dnes nedělní údaj zpětně snížilo na 29,2 procenta.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný
Nárůst nakažených pokračuje. Blatný navrhne přesun Česka do pátého stupně

V Česku zatím oficiálně platí čtvrtý stupeň PES. Pokud se rizikové skóre drží v horším stupni aspoň tři dny, může to být podle dřívějších informací ministerstva důvodem k zavedení přísnějšího stupně opatření proti nemoci covid-19. Zpřísnění opatření vláda projedná ve středu.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí řekl, že pokud s ohledem na vývoj epidemie navrhne zpřísnění, opatření by se změnila s účinností od pátku 25. prosince.

V pondělí mírně vzrostl počet lidí, kteří skončili s covidem-19 v nemocnicích. Z nedělních 4519 se dostal na 4728 hospitalizovaných. Ve vážném stavu je 602 pacientů. Blatný hájil rozhodnutí, že vláda bude jednat o možném zpřísnění opatření proti covidu-19 až ve středu tím, že situace v nemocnicích je podle něj stabilní.

"Protože zatím trvá disproporce mezi nárůstem v nemocnicích a nárůstem počtu nově diagnostikovaných, navrhl jsem, aby definitivní rozhodnutí, zda dojde k přechodu do pátého stupně, padlo až ve středu," uvedl v pondělí.

U většiny nemocných má covid-19 lehčí průběh. Aktuálně nemocí trpí v Česku asi 84 tisíc lidí, z nichž skončilo v nemocnici 5,6 procenta. Nejvíce se v posledních dnech šíří covid-19 na Ostravsku, kde za uplynulých sedm dní přibylo přes 644 nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Druhý nejvyšší nárůst byl zaznamenán na Rychnovsku, a to zhruba 635 případů nemoci na sto tisíc obyvatel za týden. 

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček
KSČM zřejmě podpoří prodloužení nouzového stavu. Chce výjimku na Silvestra

Podle původního plánu opatření by měly být v pátém stupni uzavřeny i obchody s výjimkou prodeje základních potřeb a provozovny služeb, které zatím vláda nechávala oproti plánu opatření otevřené. Podle Blatného se už ale v pátém stupni s výjimkami z opatření nepočítá.

V jednotlivých regionech se rizikový index PES dostal až na 86 bodů, a to v Karlovarském kraji. Nejnižší byl opět v Jihočeském kraji s 68 body a v Praze se 71 body, což je ještě na úrovni čtvrtého stupně. Ve všech ostatních krajích už je rizikové skóre na úrovni pátého stupně.