V kraji bylo letos takto vykradeno už 215 zaparkovaných vozů. Najít pachatele je však díky malému množství důkazů většinou složité, policie od začátku ledna objasnila pouhých 32 případů.

Nejčastěji vykrádají recidivisté

„Riziko vykradení auta může každý člověk snížit tím, že ne-bude v době své nepřítomnos-ti nechávat ve vozidle vidi- telně odložené cenné věci. I zdánlivě bezcenná věc může pachatele nalákat a škoda pak majiteli vznikne poškozením vozu. Pokud nemůže řidič vozidlo zaparkovat v garáži nebo na hlídaném parkovišti, je lepší dát přednost parkování na dobře osvětlených místech, nejlépe poblíž domu," radí policejní mluvčí Jana Kroutilová.

V prověřování stále zůstává 47 případů. Většina zlodějů už má s krádežemi mnoho zkušeností, bohužel se mezi nimi objevili i čtyři pachatelé mladší osmnácti let.

Podle statistik, které poskytlo Krajské ředitelství policie Kraje Vysočina, letos za tento typ krádeže vznikla ško-da skoro skoro čtyři a půl milionu korun. Z toho však bylo zajištěno pouhých 38 tisíc. Málokterý pachatel je dopaden.

Své o tom ví i řidička Jindra H., které auto vykradli už více než před rokem: „Rozbili mi okýnko a ukradli kabelku s peněženkou, brýle a bundu. Pachatele dopadli až za rok, a to jen díky tomu, že dělali ještě nějaké horší zločiny. Nejdražší byla asi kabelka a oprava rozbitého okna, jelikož se mi na to nevztahovala pojistka."

Často však nepomůže ani cenné věci v autě schovávat, aby nebyly vidět. Je mnoho zlodějů, kteří znají skrytá místa, a jdou na jistotu. Pak už je jedno, zda na sedačce je či není nějaké lákadlo. Jistější je každopádně brát si cennosti sebou.

Pachatelům hrozí až deset let vězení

Při trestání přečinu krádeže záleží hlavně na výši škody. Pokud je malá, obvykle pod deset tisíc korun, hrozí zloději nejvíce dva roky vězení. Ve výjimečných případech, často při škodě, která je podle trestního zákoníku „značná", však může pachateli hrozit až deset let.

Čerstvé případy, které se staly tento týden, jsou policisty samozřejmě vyšetřovány. „Policisté je prověřují pro podezření z přečinu kráde- že, v posledním případě navíc i pro přečin poškození cizí věci," uvedla policejní mluvčí Monika Pátková.

Pachateli zmíněného posledního případu hrozí vyšší trest, jelikož kromě toho, že z auta zaparkovaného na Okružní ulici v Humpolci ukradl notebook v hodnotě 25 tisíc korun, ještě při vloupání rozbil okénko v hodnotě deset tisíc korun. V ostatních dvou případech škody dosáhly osm tisíc korun. Větší část z toho přitom vznikla právě za rozbitá okýnka.

U lesa nedaleko obce Pravíkov byla z auta ukradena aktovka s firemními písemnostmi a razítky. V Pelhřimově vzal pachatel z dodávky v ulici Tomáše ze Štítného tašku a peněženku s menší hotovostí.

ANETA HRDLIČKOVÁ