Jitka H. skončilav psychiatrické nemocnici po opakovaných výtržnostech a krádežích v dubnu před dvěma lety. Od té doby je v péči lékařů, podle nichž Jitka H. trpí schizoafektivní poruchou.

Jitka H. u soudu ale opakovaně tvrdí, že je naprosto zdravá. Jenže lékaři jsou opačného názoru. Její léčba je navíc velmi komplikovaná, protože prakticky nereaguje na podávané léky. Jitka H. se navíc dopouští krádeží i v psychiatrické nemocnici, kde údajně okrádá pacienty. Ona ale tvrdí, že to není pravda a jde pouze o směnný obchod.

Lékaři propuštění Jitky H. a přeměnu ústavní léčby na ambulantní nedoporučili. Soud to musel respektovat, proto žádost Jitky H. zamítl. Verdikt je zatím nepravomocný. Jitka H. si na místě proti rozhodnutí soudu podala stížnost. Žalobce Ivo Novák se práva stížnosti vzdal. Věc tak bude muset ještě řešit Krajský soudv Brně.

Jitka H. může podávat žádosti opakovaně bez jakéhokoli omezení. Včerejší žádost je z června loňského roku. Není tedy vyloučeno, že jihlavský soud bude o tomtéž návrhu minimálně ještě jednou rozhodovat.

Přestože je Jitka H. v odloučení rodiny i svých dětí už bezmála dva roky, snaží se je i tak podporovat.

Poslala jim desítky tisíc korun, které dostala od státu zpětně za přiznaný invalidní důchod. Další peníze posílala pravidelně každý měsíc. Pro vlastní potřebu si nechávala asi jen dva tisíce korun. U soudu včera ale zaznělo, že jí byly dávky z nejasných důvodů pozastaveny. To by také podle lékařů mohlo mít negativní vliv na její léčení.

Na žebračku mohli lidé narazit v centru města, u nemocnice, u bank, či dokonce v kostele. Žena neváhala svůj životní příběh vyprávět věřícím na Boží hod velikonoční v jednom z jihlavských kostelů, a přitom si řekla o peněžní dar. Její taktika byla vždy podobná.

Svůj příběh o těžkém životním osudu vždy doprovodila žádostí o finanční částku. Když člověk souhlasil a vytáhl peněženku, žena využila situace a z peněženky dotyčného si vzala víc, než jí chtěl dát. Toho, kdo ji odmítl, počastovala vulgárními nadávkami a výhrůžkami. Při žebrání u sebe měla někdy i jedno ze svých dětí, čímž podle úřadu ohrožovala jeho výchovu.

Stížnosti na Jitku H. se množily i kvůli tomu, že rostla její agresivita. Hrozilo jí až tříleté vězení. Navíc už byla v podmínce. Stíhání bylo ale nakonec zastaveno pro nepříčetnost.