Okresní soud v Třebíči už muže před třemi lety potrestal podmínkou za ublížení na zdraví, kterého se měl v domácnosti dopouštět. Včera se zabýval jeho dalšími prohřešky, udělil mu další podmíněný trest a nařídil ústavní protialkoholní léčbu. „Obžalovaný hodil po své bývalé manželce plastový květináč. Netrefil se, ale vzápětí ji šestkrát udeřil pěstí do zad a dvakrát kopl do oblasti ledvin. Ženu tím zranil tak, že byla v pracovní neschopnosti a nemohla též vykonávat běžné činnosti," popisoval soudce František Frula.

Nebyla to však zdaleka jediná násilnost proti ženě, s níž obviněný muž žil i nějaký čas po rozvodu ve společné domácnosti. Vloni násilník ženě například vyhrožoval, že jí uřízne hlavu a pověsí ji na plot jejích rodičů. „V ruce držel nůž a jednou naznačil bodnutí," doplnil Frula.

Nepomohlo ani to, že jej policie vloni v dubnu vykázala z domu. „V srpnu poškozené ženě vyhrožoval, že se nedožije konce prázdnin," popsal soudce u včerejšího líčení další skutek, kterého se měl útočník dopustit.

Zarážející na celém případu je, že řadu incidentů, ke kterým mezi rodiči docházelo, sledovaly a slyšely dvě jejich nezletilé děti.

Žena musela například snášet časté noční buzení a nekončící vyhrožování. Všechno vyvrcholilo sekerou, kterou pětačtyřicetiletý muž po své bývalé ženě hodil. Trefil jen dveře jejich rodinného domu.

Kvůli své závislosti na alkoholu se muž již v minulosti léčil, avšak neúspěšně. Soud proto nechal loni v listopadu vypracovat znalecký posudek, který měl mužovu lásku k pití a jeho údajnou nepříčetnost v době agresivního jednání objasnit. „Vzhledem k dvacetiletému pití došlo k poškození organismu, z lékařského hlediska je nařízená ústavní léčba jedinou možností, jak mu pomoci," mínil znalec v oboru zdravotnictví Marius Byss.

Obviněný muž se k činům doznal a u včerejšího soudního stání zpytoval svědomí. „Všechno mě mrzí. Vím, že jsem závislý, udělám všechno pro to, abych se toho zbavil. Sám na sobě vidím, že s takovouhle bych tady už dlouho nebyl," řekl násilník u včerejšího projednávání.

Kromě doznání pomohl muži i fakt, že spolupracoval s policejními vyšetřovateli a na obě své děti platí každý měsíc na výživném šest tisíc korun, bez kterých by se rodina jen těžko obešla. Soudce mu za zločin týrání a ublížení na zdraví uložil trest odnětí svobody na dva roky s třicetiměsíčním podmíněným odkladem.

„Je nutno konstatovat, že obžalovaný páchal své skutky většinou pod vlivem alkoholu, a proto nařizuji jeho ochrannou protialkoholní léčbu," doplnil František Frula.

Povolání do zařízení, kde by se měl muž za odborné pomoci své závislosti zbavit, by mělo jeho právní zástupkyni dorazit přibližně do měsíce. Jak dlouho bude léčebný pobyt trvat, není jasné. O tom se rozhodne až v průběhu odvykací kúry. Pětačtyřicetiletý muž trest přijal a na místě se vzdal možnosti na odvolání. S verdiktem souhlasil i státní zástupce Václav Mastný. Ulevilo se také bývalé manželce útočníka. „Jsem ráda, že je to za mnou. Já už jsem z toho vymotala, teď záleží na něm, aby se z toho dostal. Vím, že to měl od nervů a alkoholu, že takový ve skutečnosti není," popisovala.