Okresní soud v Třebíči poslal v pondělí 25. května na dvaatřicet měsíců do vězení dvaačtyřicetiletého Michala Vagu z Brněnska za únorovou honičku s policisty. Vago se snažil policistům ujet v kradeném autě. Jednoho policistu při manévru s autem srazil.

„Obžalovaný byl odsouzen za zločin násilí proti úřední osobě a maření výkonu úředního rozhodnutí. Výkon trestu mu byl nařízen do věznice s ostrahou,“ informovala Jaroslava Valášková z třebíčského soudu.

Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce sice s verdiktem souhlasil, Vaga se ale na místě odvolal. Nelíbí se mu jak soud posoudil jeho vinu ani to, jaký dostal trest. Kauzou se tak ještě bude muset zabývat Krajský soud v Brně.

Incident, který se odehrál letos 12. února vzbudil značnou pozornost. Není totiž obvyklé, aby se za bílého dne uprostřed sídliště střílelo.

Ilustrační foto
Střelba na sídlišti a zraněný žďárský policista. Divokou akci rozplétá soud

Vše začalo, když si žďárští policisté v civilu a ve dvou vozech bez označení všimli řidiče s kradenou Škodou Kodiaq. Okamžitě ho začali pronásledovat. Když auto opustilo jejich okres, pokračovali za ním až do Třebíče. Řidiči chtěli zatarasit výjezd z parkoviště a ihned ho zadržet. Policisté z jednoho auta vyběhli před kradený vůz. Na rukávech měli pásky s nápisem policie a v rukou tasili namířené pistole. Na řidiče přitom křičeli: „Policie, stůj.“

Vago sice těsně u nich zastavil, ale v mžiku zvolil cestu zpět. Při couvání srazil jednoho z policistů. Ten spadl na auto, rychle se ale postavil a pokračoval v pronásledování. Když řidič v kradeném autě nereagoval na další výzvy, policista po autě dvakrát vystřelil.

Pak auto dojelo na okraj parkoviště a zůstalo viset na betonovém obrubníku. Policista pro jistou ještě prostřelil škodovce obě přední pneumatiky. Pro Vaga to byla konečná. Kromě něj seděl v autě ještě jeden spolujezdec vepředu, dva vzadu – žena a muž. A pes.

Povodeň v Třebíči v květnu 1985.
To byla spoušť. Květnová "acqua alta" zaplavila před 35 lety třebíčské náměstí

Vago soudu řekl, že policisty pokládal za lidi, kteří si přišli vyřídit účty, a couval podle senzorů ve voze. „V první chvíli jsem nepoznal, že jde o zákrok policie,“ hájil se u soudu Vago.

Podle policistů ale musel jednoznačně vědět, že jde o policisty. Zraněný strážce zákona se měsíc léčil se zlomeným zápěstím.