V aktuální jihlavské kauze ale nemohl být Chládek nakonec obviněn, protože zemřel dřív, než se tak mohlo stát. Bylo to ještě v době, kdy na vyšetřování dohlíželo jihlavské okresní státní zastupitelství. „Šlo o náhlé úmrtí a samotné nás to překvapilo. Dotyčný měl zdravotní problémy, nešlo tedy o cizí zavinění,“ uvedl okresní státní zástupce Kamil Špelda.

Zásahovka dopadla gang. Ilustrační foto.
Gang údajných vyděračů z Jihlavy řádil. Vymyslel i fingované vraždy

Když se začala kauza rozrůstat, převzala si ji Národní centrála proti organizovanému zločinu. Jak už Deník psal v předchozích dnech, skupina má podle policie na svědomí minimálně šest případů vydírání a podvodů vůči několika podnikatelům z let 2015 až 2021. Celkem si měla přijít na devětadvacet milionů korun. Šlo o údajně výhodné kšefty s auty, nemovitostmi či cigaretami. Jednou z metod gangu, jak oběti přinutit, aby platily, byly i vraždy, u nichž měli být poškození nějak přítomni. Ve skutečnosti ale nikdo zavražděn nebyl, a vždy šlo pouze o předem připravené nafingované zločiny. Oběti pak měly platit úplatky údajným policistům za mlčení.

Mezi oběťmi těchto podvodů a vyděračských metod byli ve dvou případech i lidé, s nimiž se obvinění znali už dříve z vězení. Šlo například o Radima D., kterého znal z výkonu trestu jak Chládek, tak jeden z obviněných Libor Hladký, dříve odsouzený za skutečnou vraždu. Hladký o Radimu D. věděl, že v roce 2006 v Jindřichově Hradci fingoval loupež auta bezpečností služby, v němž mělo být sedmatřicet milionů korun. Peníze se nikdy nenašly. Kumpáni z vězení se tak domnívali, že je má Radim D. někde schované.

Ilustrační foto.
Gang vyděračů z Jihlavy: u fiktivních vražd měl být muž odsouzený za skutečnou

Hladký o tom měl v roce 2017 říct údajné hlavě gangu. Ten s Radimem D. navázal kontakt a nabídl mu práci: společně s Chládkem měl objíždět dlužníky. V okamžiku, kdy však nafilmovali vraždu drogového dealera, který jim dlužil peníze, Radim D. past prokoukl.

Další obětí se stala realitní makléřka, která Hladkému s Chládkem prodávala několik bytů. Oba si mysleli, že je makléřka poškodila, proto jí nabídli „výhodný“ obchod s bylinnými cigaretami. Připravit ji tak měli asi o 780 tisíc korun.

Jiří Kajínek vystupoval v reklamě na myčku aut v Jihlavě, kterou provozoval jiný odsouzený vrah. Reprofoto: YouTube
Já už se naseděl dost, říká Kajínek v reklamě jihlavské myčky odsouzeného vraha

Způsob, jakým se skupina podle policie snažila své oběti o peníze připravit, byl vždy obdobný. Nabízeli jim účast na výhodném fiktivním obchodu, například s drogami, cigaretami či zvýhodnění peněz. Když ale mělo dojít k samotné transakci, vždy se něco pokazilo, v horším případě se poškození stali spolupachatelem „vraždy“. Podle policie měli obvinění připravené různé scénáře včetně dokumentace, videonahrávek a falešných policejních záznamů. Ty pak sloužily k většímu nátlaku na poškozeného.