„Stále se pracuje na expertizách. Ty by měly určit, o jaké výbušniny se jedná, jaké je jejich složení a také, kolik kilogramů se jich v bytě přesně nacházelo,“ popsala žďárská policejní mluvčí Petra Šmídová.

Výsledky expertiz potom mimo jiné rozhodnou o tom, jak bude trestná činnost muže ze Žďáru následně kvalifikována. Na zkoumání výbušnin však podle Petry Šmídové budou odborníci pracovat ještě minimálně jeden měsíc.

Čtyřiačtyřicetiletý muž je v současné době obviněn z týrání osoby ve společné domácnosti a nedovoleného ozbrojování, za což mu hrozí až tři roky odnětí svobody. Vyšetřován je na svobodě.

Případ vyšel najevo poté, co se na policii obrátila šestadvacetiletá žena, která s mužem žila ve společné domácnosti. Ta téměř půl roku snášela slovní i fyzické napadání. Poté, co se její druh vrátil domů opilý a vyhrožoval jí zabitím, utekla z domu a odmítla se vrátit zpátky.

Policisté se ihned začali zabývat tím, zda je mužova pistole legálně držená. Udělali v bytě domovní prohlídku a objevili nejen náboje do ručních palných zbraní, ale i nálož výbušniny TNT (trinitrotoluenu) a další trhaviny.

V autě pak měl muž zbraň hromadně účinnou, což může být například samopal či kulomet.

Paradoxem navíc je, že až do konce letošního července bylo možné odevzdat nelegálně držené zbraně policistům, aniž by za to jejich majitelům hrozilo obvinění z nedovoleného ozbrojování.

Při půl roku trvající amnestii bylo na oddělení pro zbraně a bezpečnostní materiál Policie České republiky Žďár nad Sázavou odevzdáno celkem 73 zbraní a 544 kusů střeliva.

Jednalo se především o kulové a krátké kulové zbraně a brokovnice. Jedna ze zbraní pak byla pozitivní v evidenci pátrání.