V únoru bývalý voják Vlastislav Růžička brutálně ubodal kolegu během směny ve firmě Pleas v Havlíčkově Brodě. V březnu pak Milan C. v Pacově na Pelhřimovsku umlátil 
k smrti svou družku. Oba činy spojuje mimořádná surovost a bezcitnost.

Nyní vychází najevo, že vraždy mohou mít na svědomí duševně nemocní lidé, podobně jako tomu bylo 
v případu vražedkyně ze Žďáru nad Sázavou Barbory Orlové.

Naznačuje to psychiatrička a soudní znalkyně Marta Holanová z Brna. Ta pro kriminalisty z Vysočiny zpracovává aktuální znalecké posudky. Na nich pak bude hodně záležet, zda stíhaní muži skončí před řádným soudem, nebo bude jejich trestní stíhání pro nepříčetnost zastaveno 
a poputují do psychiatrických nemocnic či detenčního ústavu. „Byl trochu divný, ale okolí to bagatelizovalo 
v domnění, že je to následek zahraničních misí 
v Bosně. Muž v osudný moment propadl bludu, že je potřeba zneškodnit zrádce," řekla tento týden deníku MF DNES Marta Holanová 
k brodskému případu.

Třiačtyřicetiletý Růžička byl v armádě od roku 1991 do roku 2009. Pracoval jako řidič a vykonával funkce do úrovně čety. Šestkrát byl na zahraničních misích – jednou v Kuvajtu a pětkrát na Balkáně v Bosně a Hercegovině a Kosovu. Naposledy na misi vyjel v roce 2003.
Z armády nakonec odešel po skončení závazku. V havlíčkobrodském Pleasu byl zaměstnán krátce, přesto ho mnoho jeho kolegů považovalo za podivína, jenž u sebe nosil velký nůž. Často byl zamlklý a zádumčivý.

V osudný den 5. února se během noční služby vrhl na jednadvacetiletého kolegu 
a zasadil mu několik desítek bodných ran. Svědci se dokonce domnívali, že Růžička oběti téměř oddělil hlavu od těla.

Vlastislav Růžička se předtím nikde neléčil. Jeho nemoc zřejmě přicházela postupně a pod vlivem různých okolností se do ní zřejmě propadal.

Podle psychiatričky se 
u podobných lidí nemoc nemusí včas poznat, navíc oni sami si neuvědomují, že jsou nemocní. „Bohužel to není ojedinělý případ. Takových lidí může být ve společnosti mnohem víc," řekla včera Deníku Marta Holanová.

Naopak případ z Pacova by se podle lékařky dal přirovnat ke kauze Barbory Orlové. Milan C., který ubil svou přítelkyni holýma rukama, už měl duševní problémy v minulosti. Navíc zanedbával léčbu a za sebou má i pobyt ve vězení. Orlová si také nepřipouštěla, že je nemocná, a snažila se nařízenou léčbu všemožně obejít. „Pokud má někdo nařízenou léčbu, kterou zanedbává, nespolupracuje s lékaři a prognóza je taková, že ke zlepšení nedojde, pak by takový člověk měl být od společnosti izolován v detenčním ústavu," upozorňuje Holanová v obecné rovině.

Podle psychiatričky se navíc moc věcí od kauzy Barbory Orlové nezměnilo. Podle lékařů by pomohlo, kdyby se mohly nespolupracujícím pacientům aplikovat injekce s dlouhodobější účinností. Ty jsou ale drahé a pojišťovny dělají lékařům problémy s jejich proplácením.

Jak vyšetřování obou 
případů z Vysočiny dopadne, není zatím jisté. Jihlavský kriminalista Pavel Kubiš Deníku řekl, že na jakékoli závěry je velmi brzo, protože vyšetřování stále pokračuje. „Zatím jsme ještě ani neobdrželi výsledky znaleckých zkoumání. Určité informace z probíhajícího vyšetřování máme, ale konečný úsudek si budeme moci udělat teprve až na základě kompletních informací. Důležité bude, zda byly v momentě spáchání činu ovládací a rozpoznávací schopnosti obviněných zachovány, nebo byly zcela vymizelé. Podle toho uděláme závěr o jejich trestní odpovědnosti," řekl k oběma 
aktuálním případům Pavel Kubiš.

Případné zastavení trestního stíhání bude v kompetenci státních zástupců 
v Hradci Králové a táborské pobočky Krajského státního zastupitelství v Českých Budějovicích.

Kauzy nepříčetných 
vrahů na Vysočině
 od roku 2010
V listopadu 2011 v Jakubově na Třebíčsku pětašedesátiletý muž pobodal po hádce svého souseda. Lékařské posudky prokázaly, že byl nepříčetný.
V roce 2013 se muž
 v Hartvíkovicích na Třebíčsku pokusil zabít svou manželku. Manželka se tehdy za svého muže zastala. Tvrdila, že je duševně nemocný. Soudní znalci ji dali za pravdu
a jeho trestní stíhání pro pokus o vraždu státní zástupce zastavil.
V roce 2014 zavraždila Barbora Orlová studenta ve Žďáru nad Sázavou. Znalci uznali, že byla nepříčetná a soud ji poslal do detenčního ústavu.