Vysočinští kriminalisté jsou ale úspěšní, vyřešili všechny případy, jak ty z loňska, tak ty z tohoto roku.

„V roce 2012 kriminalisté v Kraji Vysočina vyšetřovali šest případů vraždy nebo pokusu o ni, zatímco v roce 2011 pět případů a v roce 2010 osm případů. Všechny vraždy za trvání Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina se podařilo kriminalistům objasnit," uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Poslední tragický případ se letos stal v červenci. Muž v obci na Havlíčkobrodsku pobodal svoji ženu při domácí hádce. „Případ pro policisty začal, když v pátek 18. července před půl devátou dopoledne přijali na tísňové lince 158 těsně po sobě dvě oznámení, první od muže, který se přiznal, že fyzicky napadl ženu, hned po něm následovalo volání od svědka, který uvedl, že nalezl na silnici před jedním z domů v obci ženu, která má v oblasti zad bodné zranění," uvedla k případu mluvčí Čírtková. Pobodaná žena musela být s těžkými zraněními převezena do nemocnice. Policie nebezpečného muže zadržela krátce po incidentu a zavřela ho do vazební věznice.

Letošním prvním případem vraždy bylo brutální zmlácení devětačtyřicetileté ženy v Unčíně na Žďársku. Tam pachatel zaměstnaný jako zedník využil svého přístupu do obytného domu. Vloupal se do vedlejšího bytu, kde odcizil několik cenností. Majitelka ho však při krádeži přistihla. Násilník ji proto napadl.

„Když ženě při pádu na podlahu vypadl z kapsy její mobilní telefon, pachatel ho sebral a vyhodil, aby si pomoc nemohla sama přivolat. Poté muž odjel vozidlem taxislužby i s odcizenými věcmi do Bystřice nad Pernštejnem a pak pokračoval autobusem a vlakem za svojí přítelkyní do Ostravy," popsala chování pachatele policejní mluvčí. Násilníka policie dopadla v Ostravě, odkud ho odvezli do cely vysočinského krajského ředitelství v Jihlavě.

Podle zákona za vraždu hrozí deset až osmnáct let vězení. Ve výjimečných případech, například při zabití více lidí, dítěte nebo těhotné ženy soud rozhoduje na horní hranici patnáct až dvacet let odnětí svobody. Je možné udělit i výjimečný trest doživotí.

Jeden z takových případů se nedávno stal na Havlíčkobrodsku. U rybníka Drátovec bylo loni nalezeno mrtvé tělo novorozeněte. Podezřelou Lucie K. kriminalisté našli až v listopadu loňského roku. Ta se později pod tíhou důkazů přiznala, že podobně porodila a odhodila dítě už také v březnu roku 2012.

Porodila a vraždila

„Živé dítě porodila na toaletách autobusového nádrží v Jihlavě. Tělíčko poté zabalila do deky, ukryla pod bundu a odnesla přes kus Jihlavy k dálničnímu přivaděči, kde jej odložila od křoví. Druhý den se na místo vrátila a dítě odnesla. Tělíčko v dece uložila do igelitového pytle a odložila do prostoru pod schody v jednom z bytových domů v Havlíčkově Brodě," přiblížila průběh druhé odhalené vraždy novorozeněte policejní mluvčí.

Případ byl mezi letošní vraždy zařazen kvůli tomu, že se na usmrcení dítěte, které mladá žena porodila na autobusovém nádraží, přišlo až letos.

Soud v této věci již rozhodl na začátku tohoto měsíce. Lucie K. dostala trest dvacet let vězení. „Na činy se pečlivě chystala proto, aby sama sobě zajistila jakési pohodlí. Jednou jí to prošlo, proto si nedala říct," vysvětloval verdikt královéhradeckého krajského soudu soudce Jiří Vacek. „A taková odbočka: Radši nemyslet, jak by se zachovala, kdyby jí to prošlo i podruhé," dodal. Od výjimečného trestu uchránilo mladou ženu její přiznání se a soud vzal v potaz také její nízký věk.

Čtvrtý letošní případ se stal na Třebíčsku. Tam bylo v květnu nalezeno tělo muže se střelnou ranou na hlavě. Znalecký posudek potvrdil, že zbraň byla v legitimním držení oběti. Celý případ se nejprve jevil jako sebevražda. Vedle těla se dokonce našel i dopis na rozloučenou.

Další vyšetřování ale přineslo kriminalistům podezření, že se na smrti muže podílela druhá osoba. „Šlo o muže, který žil po nějakou dobu s dcerou zastřeleného. Několik měsíců před smrtí se s dívkou rozešel a odstěhoval se od ní. Před vraždou ale vnikl do domu oběti, kde ukradl zbraň a náboje. V pátek 2. května se do domu vrátil a zbraní muže z bezprostřední blízkosti zastřelil. Na místě ponechal dopis na rozloučenou, který sám napsal," uvedla k fingované sebevraždě vysočinská policejní mluvčí Čírtková.

ANETA HRDLIČKOVÁ