Nehoda se stala na náměstí ve Velké Bíteši v září 2015, kdy z televizních pořadů známý Ladislav Hruška a Pavel Novotný, který je jeho manažerem, propagovali Hruškovu kuchařku. Novotný zaparkoval propagační karavan v zákazu vjezdu na mírném svahu a špatně je zabrzdil. Auto se rozjelo, sjelo přes náměstí na protější chodník a porazilo chodkyni. „Měla jsem zlomené všechny prsty na noze, rozbité koleno, tři týdny jsem byla v nemocnici," popsala žena u soudu. V domácím léčení pak byla přibližně dva měsíce odkázaná na pomoc jiných. Jak dodala, následky zranění se stále projevují.

Novotný byl uznán vinným z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. „Soud mu uložil peněžitý trest čtyřicet tisíc korun s náhradním trestem odnětí svobody na jeden měsíc v případě nezaplacení a trest zákazu činnosti, který spočívá v zákazu řízení všech motorových vozidel na dobu dvou roků," informovala mluvčí soudu Klára Sklenářová. Rozsudek není pravomocný, Novotný se proti němu na místě odvolal a státní zástupce si nechal lhůtu na odvolání.

Soud ve Žďáře ale tento případ neprojednával poprvé. Pavla Novotného odsoudil už v roce 2016 a ke stejnému trestu jako včera. Novotný se ale odvolal, případ putoval ke Krajskému soudu v Brně, který Novotného odsoudil k jednomu roku odnětí svobody s dvouletou podmínkou a zakázal mu řídit na tři roky.

Čtěte také: Brutalita na hokeji: Fanoušek Žďáru letěl ze schodů před zraky policistů

„Nehodlal jsem se s tím smířit," řekl Pavel Novotný, který si pak podal dovolání k Nejvyššímu soudu. „Ten předchozí rozsudky zrušil a žďárskému soudu přikázal, aby věc znovu projednal a rozhodl," doplnila mluvčí žďárského soudu. Novotný také dostal zpět řidičský průkaz.

Při včerejším líčení tak bylo doplněno dokazování, například lékařská zpráva o zdravotním stavu zraněné ženy.

Novotného obhájkyně Alena Žežulková si na rozdíl od státního zástupce nemyslí, že lze událost kvalifikovat jako trestný čin. Navrhla proto zproštění obžaloby a další doplnění dokazování – znalecký posudek zdravotního stavu poškozené a výpověď dvou svědkyň. Soudce Jiří Večeřa nicméně další dokazování zamítl. „Je podstatné, že auto nebylo na svažitém terénu zajištěné," sdělil s tím, že jde o těžkou újmu na zdraví.

Za spáchání těžké újmy na zdraví z nedbalosti odsoudil Pavla Novotného prakticky ke stejnému trestu jako při prvním jednání čtyřicetitisícovému pěněžitému trestu a dvouletému zákazu řízení.

Čtěte také: Chlébského potoka kvetou desetitisíce bledulí

„Mně je hrozně líto toho, co se stalo té paní, moc mě to mrzí. A neodvolal jsem se proto, že bych odmítal přijmout odpovědnost, ale já si opravdu myslím, že jsem nespáchal to, z čeho jsem byl obviněn. A po tom rozsudku Nejvyššího soudu prostě ani nemůžu jinak. Skutečně si myslím, že jsem nevinný, jinak bych tady nebyl," řekl Novotný po skončení líčení.

Čtěte také: Ve firmách je jedovatá voda i půda