„Prodejci, kteří nabízeli prý levnější energie, u nás byli v pátek. Nějakou dobu jsme se s nimi bavili, nic podezřelého na nich nebylo, naopak byli velmi příjemní," popsal jednání s podomními prodejci obyvatel Třebíče. „Že by to ne-muselo být úplně v pořádku, mi došlo, až když od nás chtěli podepsat jakousi plnou moc. Začali jsme couvat, on byl najednou nepříjemný a arogantní," dodal muž s tím, že si vůbec neuvědomil, že je podomní prodej ve městě zakázán. Městskou polici proto nevolal.

Několik dalších obyvatel Třebíče však ano. Obchodníci, kteří nabízeli služby společnosti Lama Energy, se především ve čtvrti Horka-Dom-ky pohybovali minulý týden v průběhu čtvrtka a pátku.

Samotná firma odpovědnost za své obchodníky převzít nechtěla. „O prodejce se stará externí firma, my na ně vliv nemáme," řekla Jana Brabcová se zákaznické linky Lama Energy. Další informace či kontakt na onu externí firmu Deníku nesdělila. Čerstvou zkušenost s podomními prodejci má také místostarostka Marie Černá, které rovněž minulý týden nabízeli změnu dodavatele energií. „Vykázala jsem je do patřičných mezí s tím, že nic měnit nechci, a upozornila jsem je, že navíc porušují vyhlášku. Reagovali tak, že nic neprodávají, což není podstatné, nabízení služeb je také proti vyhlášce. Pomohla až hrozba zavolání městské policie, poté rychle odešli," uvedla Černá.

Podle ní není nezbytně nutné volat městskou policii vždy. „Často stačí jim tím jenom pohrozit, volat by lidé měli, jen když budou prodejci opravdu neodbytní," uvedla.

Samotná městská policie totiž s podomními prodejci může dělat jen velmi málo. „Je to hodně složité. My jim na místě můžeme udělit blokovou pokutu v maximální výši tisíc korun, ale oni s ní téměř vždy nesouhlasí. To znamená, že si bloček nepřevezmou, poku- tu nezaplatí, a my tak musíme sepsat hlášení o přestupku a podstoupíme ho příslušnému správnímu orgánu. Ten si potom případ řeší sám," řekla mluvčí městské policie Lucie Šerková.

Strážníkům navíc práci komplikuje fakt, že prodejci mohou vystupovat jako fyzická nebo právnická osoba. „V prvním případě jde o přestupek a šlo by to řešit blokovou pokutou, ve druhém to je správní delikt a musí se předat příslušnému správnímu orgánu. Pro jistotu předáváme téměř vše," podotkla Šerková.

Předáním případu pravomoci městské policie prakticky končí. „Potom můžeme dělat už jenom málo. Snažíme se prodejcům znepříjemňovat ži-vot a varovat lidi, aby jim vůbec neotevírali a v žádném případě nic nepodepisovali," doplnila mluvčí.

Sami strážníci jsou si vědomi toho, že podomní prodejci jsou problém, jejich počet se totiž zvyšuje. Zákazová vyhláška platí od osmého dubna loňského roku. Od té doby až do konce prosince obdržela městská policie 32 oznámení na nekalé obchodníky, šest případů skončilo u příslušného správního orgánu. Za necelých osm měsíců letošního roku však strážníci obdrželi už 54 oznámení a 11 případů poslali dál. „Oznámení je víc než samotných řešení. Prodejci bloumají po ulicích, a než tudy projedeme my, mohou být úplně jinde, nebo u někoho v bytě," vysvětlila Šerková.

Podle ní dostávají strážníci v poslední době jedno či dvě upozornění týdně.

Ve správním řízení hrozí velká pokuta

Příslušným správním orgánem, kterému městská policie podstupuje případy porušování vyhlášky, je správní a přestupkové oddělení odboru správních činností na třebíčském městském úřadě.

„Podomní a pochůzkový prodej a nabídka služeb jsou na celém území města zakázané tržním řádem na území města Třebíče, tedy nařízením číslo 1/2013. Porušením tohoto nařízení se podezřelý může dopustit přestupku proti pořádku v územní samosprávě," uvedla vedoucí oddělení Jitka Tobolková. Pokud tedy podomní prodejce odmítne zaplatit pokutu, předává městská po-licie jeho případ správnímu a přestupkovému oddělení, na stůl právě Jitce Tobolkové.

Ta pak vše řeší ve správním řízení. „Může to oznámit i policie, ale takový případ se v Třebíči ještě nevyskytl. Podomním prodejcům lze uložit pokutu až do výše 30 000 korun," podotkla vedoucí.

Se svými kolegy řeší případ zpravidla ve zkráceném řízení příkazem o uložení sankce. „Pokud obviněný podá odpor, pak pokračujeme v klasickém správním řízení. V roce 2013 od účinnosti nařízení bylo za podomní prodej uloženo sedm sankcí, v roce 2014 pak jedna pokuta, u pěti případů probíhá správní řízení, a nenabyly dosud právní moci," informovala Tobolková.

Kromě samotné Třebíče je podomní prodej na okrese zakázán také v Hrotovicích, Kralicích nad Oslavou, Čáslavicích, Okříškách, Šebkovicích nebo Lipníku. Od loňského léta mají prodejci utrum i v Náměšti nad Oslavou. „Sem tam se tu ještě nějaký objeví, pak to řeší policie, ale celkově myslím, že vyhláška zafungovala," podotkl náměšťský starosta Vladimír Měrka.

Seznam obcí, kde nejsou podomní prodejci vítáni, od září rozšíří Jakubov. Zákaz vynesli zastupitelé na svém posledním jednání. „V posledním roce se počet prodejců výraz- ně rozšířil. Samotného mě to rozčiluje, přijde mi sprosté, když se někdo pokouší vydělat hlavně na starších lidech," podotkl jakubovský starosta Miroslav Kabelka.