Obětí činu se stal 48letý otec Kavanovy bývalé přítelkyně. Pachatel jej zastřelil brokovnicí a chtěl, aby vše vypadalo jako sebevražda. Ústavní soud (ÚS) zatím odůvodnění svého odmítavého usnesení nezveřejnil.

Vražda se stala předloni v květnu v malé obci na Třebíčsku. Motivem činu mohly být spory o peníze. Kavan možná také doufal, že se k němu přítelkyně po smrti otce vrátí. Vinu popíral. Připustil pouze to, že se s obětí dostal do rvačky v kurníku u rodinného domu.

Mrtvého muže s prostřelenou hlavou našel později jeho desetiletý syn. U oběti byl i podvržený dopis na rozloučenou. Podle obžaloby Kavan jednal plánovitě. Krátce před vraždou se vloupal do domu oběti a ukradl brokovnici. Schoval si ji do kurníku u domu, kam se ráno vrátil, protože věděl, že oběť chodí tou dobou krmit slepice.

Na Kavanovu vinu ukazovala balistická expertiza, podle níž padly dva výstřely, což sebevraždu vylučuje. Grafolog navíc potvrdil, že dopis nepsal zavražděný, ale Kavan. Státní zastupitelství pro pachatele žádalo výjimečný trest. Krajský soud v Brně mu uložil 20 let vězení.

„Všechny provedené důkazy bez jakýchkoliv rozumných pochybností prokazují, že obviněný jiného úmyslně usmrtil po předchozím uvážení," potvrdil letos v létě Nejvyšší soud.