Před Okresním soudem v Jihlavě pokračoval ve čtvrtek proces se dvěma bývalými starosty Cejle na Jihlavsku Františkem Němcem a Danou Poláčkovou. Obžaloba je viní z toho, že v letech 2002 až 2010 uzavírali fiktivní smlouvy za práce, které nebyly nikdy provedeny. Na úkor obce se tak měli podle obžaloby obohatit o více než 900 tisíc korun. Za zločiny a přečiny zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinností při správě cizího majetku jim hrozí trest od tří do deseti let.

První hlavní líčení se konalo letos v květnu. František Němec řekl, že jde o křivé obvinění a odmítl, že by se jakkoli na úkor obce obohatil. Oba dva obžalovaní soud ujistili, že lidé, kteří pro obec pracovali, dostali zaplaceno. Obžaloba je ale z větší části postavena na fiktivních smlouvách s lidmi, kteří nikdy pro obec žádnou práci nevykonali, ani za ni nedostali zaplaceno. Ve čtvrtek bylo vyslechnuto několik svědků, kterým žalobce Kamil Špelda předložil smlouvy s jejich podpisy.

Reakce většiny svědků byla ta, že nikdy žádnou smlouvu s obcí neuzavřeli a podpisy nejsou jejich. Další svědci sice potvrdili, že pro obec pracovali a dostali zaplaceno, ale smlouvu nikdy neuzavřeli. Z dosavadního průběhu procesu je jasné, že v účetnictví obce byl několik let neuvěřitelný chaos.

Sám Němec u soudu potvrdil, že bylo běžnou praxí rozepisovat vykonanou práci i na jiné lidi, kteří ji skutečně nevykonali. Svědci také řekli, že sumy, které jsou ve smlouvách uvedeny, nejsou reálné, protože převyšovaly odměnu, kterou ve skutečnosti dostávali. V drtivé většině případů totiž pracovali za minimální mzdu.

František Němec byl z funkce starosty odvolán v roce 2008. Vedení obce tehdy převzala místostarostka Dana Poláčková.

Ta pokračovala v zavedené praxi. „Bylo to i kvůli tomu, že si obec nemohla dovolit zaplatit více zaměstnanců. Musela by za ně platit vysoké odvody na pojistném a dovolené. Dohody se s nimi uzavíraly nejprve ústně, teprve později byly uzavírány i papírově. Odpracované hodiny si vedli sami na lístečky, které nám nosili. Z nich jsme potom vypočítali odměnu," popsala devětapadesátiletá Poláčková. Také ona odmítla, že by se jakkoli obohatila.

František Němec se do funkce vrátil v roce 2010. V roce 2012 se stala starostkou Pavlína Nováková. Ta pak v účetnictví narazila na podezřelé faktury. Trestní oznámení po poradě s ostatními zastupiteli obce podala v roce 2013.

„Nejprve nás zarazily podpisy na fakturách. Pochybovali jsme o jejich pravosti. Poté nás překvapil objem odvedené práce a vynaložených peněz. Bylo divné, že obec platila za sušení trávy nebo za odstraňování ledu ze stromků. Vůbec jsem si to nedovedla představit," uvedla u soudu Nováková.

Soud s bývalými starosty bude pokračovat příští rok. Soudkyně Tereza Jedličková ve čtvrtek hlavní líčení odročila na konec ledna. Kdy padne rozsudek, není zatím jasné.