Ornitologové našli dvě usmrcená mláďata přímo v hnízdě. Podle předsedy Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Náměšťské rybníky Vojtěcha Mrlíka byly těsně před vylétnutím. „Ještě 21. června jsme pozorovali dvě plně vzrostlá mláďata, jenže dopoledne 25. června byla nalezena mrtvá. Jejich těla volně visela přes okraj hnízda," popsal.

Mláďata poté z asi dvaceti metrů snesli profesionální hasiči z Náměště. Obě těla poté ornitologové odeslali na testy. Začátkem července přišly výsledky. Otrava se potvrdila.

„Použitým jedem byla látka z okruhu karbamátů, která ve vyšších koncentracích způsobuje smrt na následky udušení. Opravdu „pěkná" smrt pro tyto vzácné krále vzduchu," poznamenal Vojtěch Mrlík.

Může to být kdokoli

Zároveň nevyloučil, že za otravou může stát někdo z myslivců nebo nimrodů. „Může to však být i kdokoliv jiný. Myslivecká sdružení však hospodaří se zvěří v krajině a jsou mezi nimi lidé, kteří jsou zodpovědní za stav přírody i za ohrožené druhy. Tohle se děje v jejich honitbách a je to jejich ostuda," mínil předseda Náměšťských rybníků.

Předseda Mysliveckého spolku v Pozďatíně, jehož honitbu si orli pro hnízdění vybrali, Jaroslav Široký to však odmítl.

„Nechce se mi opravdu věřit, že by něčeho takového byl někdo od nás schopen. Hodně lidí tady má psy, navíc sem jezdí dost chatařů a nedovedu si představit, že by někdo riskoval, že jed sebere buď domácí mazlíček nebo třeba dítě," mínil. Na jiné otravy v okolí Pozďatína si nevzpomněl. Vyslovil však domněnku, že za posledním úhynem orlů by mohla stát nešťastná shoda náhod.

„Nechci nikoho obviňovat, ale nedaleko od hnízda vyvezli zemědělci hnůj. Pokud v něm byli otrávení potkani, tak by je dravci mohli sebrat a přinést mláďatům," řekl Jaroslav Široký.

Podle Vojtěcha Mrlíka jsou však jedy na hlodavce zcela odlišné těm, kterými byli orli u Pozďatína otráveni.

Orli podle Mrlíka potkany obvykle neloví a nepožírají ani jejich mršiny. „V naší přírodě sbírají uhynulé ryby a větší obratlovce asi do velikosti kachny či zajíce. Uhynulých ryb je při březích rybníků dostatek, příležitostně uhynulou lovnou zvěř pak nachází na pokosených loukách, v polních kulturách nebo i na krajích silnic. Nejsou to však jen sběrači mrtvých zvířat, svou potravu si dokáží rovněž obstarat aktivně lovem. Důležité také je, že potravu na hnízdo přinášejí běžně i z větších dálek. Může se jednat o místa vzdálená i přes deset kilometrů," podotkl Vojtěch Mrlík.

Devátý rok

Ať už došlo k otravě jakýmkoli způsobem, je poslední případ o to smutnější, že ornitologové pár vzácných orlů mořských pozorovali u Pozďatína hnízdit už devátým rokem. Mohutní dravci tam za tu dobu vyvedli asi deset mláďat. Z toho přežila asi polovina. „Za ztrátu mnoha z nich mohlo špatné počasí pro hnízdění. Letošní rok se přitom jevil jako příznivý," připomněl ornitolog a náměšťský veterinář.

V okolí hnízda dokonce ustaly lesnické práce, aby měli orli na vyvedení mláďat co možná největší klid. „S pobočkou České společnosti ornitologické spolupracují Lesy ČR dlouhodobě, konkrétně u Náměště se už od roku 2012 omezuje od března do září v místě hnízdiště orla mořského těžba a i pěstební práce včetně ožínání se provádějí velmi omezeně," popsala mluvčí státního podniku Lesy ČR Eva Jouklová.

Činnost v místech prý v době hnízdění omezili i sami myslivci. Přesto se otravám zabránit nepodařilo. Hnízdo je nyní opuštěné. Zatím se na něj nevrátil ani pár dospělých orlů. Stále tak existuje riziko, že byli rovněž otráveni.

Ani zdaleka nejde o první takový případ v okolí Náměště v poslední době. Kromě už zmíněného otráveného orla mořského u Smrku došlo v květnu v roce 2004 ke zbytečné smrti samice motáka pochopa, která pod sebou právě zahřívala sedm vajec. K otravě další samice stejného druhu a ztrátě tří vajec došlo i o dva roky později.

Jedy ze skupiny karbamátů byly v minulosti použity na otravu psů a koček v okolí Třebíče. Jde o látky, které jsou běžně používané v zemědělství, avšak v minimálních koncentracích pro hubení živočišných škůdců. Podání karbamátu v určitém poměru je smrtelné nejen pro divokou zvěř, ale také domácí mazlíčky. Fatální by bylo jeho požití i pro člověka.

Při dopadení pachatele otrav dvou orlů mořských by mu hrozil trest až tří let za mřížemi. „Jednalo by se o trestný čin neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy," doplnila mluvčí Policie ČR Dana Čírtková.