Telefonát od majitele, kterému se na procházce v okolí Mastníku otrávil pes, přijala veterinářka Sylva Kobylarzová minulý týden v úterý 5. března. „Naštěstí se ho do pětadvaceti minut od momentu, kdy se u něj objevily příznaky, podařilo dostat k nám do ordinace a zachránit ho," řekla Kobylarzová.

Pes se pravděpodobně přiotrávil látkou zvanou karbofuran. „Nedá se to přesně určit, ale buď to byl karbofuran, nebo podobná látka," sdělila veterinářka.

Případem se již zabývá policie. „Ano, přijali jsme oznámení o přiotrávení psa v katastru obce Mastík a šetříme ho," informoval policejní mluvčí Martin Dušek.

Karbofuran je nervový jed. Jeho působením dochází k blokování nervových vzruchů, které vede k ochrnutí dýchacího svalstva a ke smrti udušením.

Podle veterinářky je jediná zaručená ochrana, a to vyhnout se lokalitám, kde k těmto otravám dochází tedy okolí Mastníka, Starče a Boroviny.

Jestli pes, který karbofuran sežere, přežije, záleží hned na několika faktorech. „Je to nejen o tom, kolik toho sežral, ale i jak je velký a jak brzy se ho podaří dostat k veterináři. Tento pes měl sedmnáct kilo a zvládl to. Ale byl i v dalších dnech zesláblý a na kapačkách. Ještě není stoprocentně v pořádku, ale má to pozitivní tendenci," dodala veterinářka Kobylarzová.

Příznaky se podle ní objeví velmi rychle. Do několika minut, co pes otrávenou návnadu sežere, se u něj projeví zvracení, slabost, průjem. „Je to velmi dramatické a nepřehlédnutelné. Pak je důležité dostat psa co nejdříve k veterináři. Každá minuta je tady drahá," doplnila.

Okolí Starče a Mastníka však není jediným místem, kde se na Třebíčsku karbofuran objevil a zabíjel. Před rokem se jím otrávili tři orli mořští u Dačic, Kojatína a obce Hory. U Kojatína byl nalezen ještě uhynulý krkavec, zajíc a káně.

V České republice byl karbofuran v prodeji až do prosince 2008 pod jménem Furadan. Nyní je zakázaný. V posledních letech je karbofuran zneužíván k otrávení návnad, které pak zabíjejí šelmy a dravé ptáky.