Sedmatřicetiletý Ergin a šestadvacetiletý Karagül tvrdí, že se do vlasti vrátit nemůžou, protože jim tam hrozí trestní stíhání. Oba jsou Kurdové a podle svých slov jsou zapojeni do různých politických protestů kritizující špatné postavení kurdské menšiny v Turecku.

„Finančně jsem podporoval politickou stranu JPG, která bojuje proti takzvanému Islámskému státu, ale v Turecku není uznávána. Kvůli tomu je proti mě vedeno trestní řízení. Pokud bych se musel vrátit, hrozilo by nebezpečí mě i mé rodině,“ tvrdil v pondělí u soudu Ergin, který už několikrát žádal české úřady o ochranu, ale zatím neúspěšně.

Ilustrační foto
Mladý násilník z Jihlavy seděl už pět let. Po pár dnech na svobodě rozdával rány

V České republice žije už asi deset let. Má zde manželu a pět dětí s nimiž bydlí v rodinném domě na Blanensku. Provozuje několik prodejen s kebabem. Jednu má i v Jihlavě, kde jako kuchař pracoval i spoluobžalovaný Karagül. Ten už má svou vlastní prodejnu. Také on tvrdí, že mu v Turecku hrozí trestní stíhání za účast na nelegální demonstraci.

„Byl kvůli tomu na mě vydán zatykač,“ uvedl Karagül.

Hromadná bitka sedmi lidí

Jihlavský soud o jejich vyhoštění už jednou rozhodl prostřednictvím trestního příkazu. Kromě podmíněných trestů byl Ergin vyhoštěn na tři a Karagüla na dva roky. Protože s tím nesouhlasili, musel soud trestní příkaz zrušit a nařídit hlavní líčení.

Ergin se přiznal, že bitku, do níž se nakonec zapojilo asi sedm lidí, vyprovokoval on. Výsledkem byli dva jeho zranění konkurenti, kteří museli s pohmožděninami a zlomeninami do nemocnice.

Požár zámku v Horním Maršově.
Hlavní obviněný ve žhářské kauze drží hladovku. Na protest se soudním líčením

„S poškozeným jsem se setkal, protože jsem mu chtěl rozmluvit to, aby si zřídil svou provozovnu vedle té mojí. Chtěl jsem to s ním ještě probrat a najít společné řešení, ale ujely mi nervy. Nechal jsem se vyprovokovat jeho kamarádem, který měl neustálé nějaké nemístné poznámky. Poškozenému jsem dal hlavičku do obličeje,“ řekl soudu Ergin a dodal, že to byla chyba.

O pět let mladší poškozený Turek Ahmad N. mu odpověděl stejnou mincí a pak už se strhla bitka. Bylo to 12. dubna kolem osmé večer v blízkosti dolní kašny na Masarykově náměstí v Jihlavě. Když poškozený Ahmad N, skončil na zemi, Ergin a Karagül, který mu přišel na pomoc, utekli. Ergin měl tehdy přitom na svého soka křičet, že to není konec a pokud bude kebab, tak znovu přijdou a žádný kebab nebude.

Za vydírání, ublížení na zdraví a výtržnictví nyní oběma Turkům hrozí trest od šesti měsíců do čtyř let a již zmiňované vyhoštění ze země. Hlavní líčení bude pokračovat na konci června, kdy by mohl padnout i rozsudek.

Jiří Nosek (nar. 1933) připravuje mši v kostele sv. Jakuba.
Akce K zavřela řeholníky a kláštery i na Vysočině