„Místní organizace má tři roky zákaz činnosti, protože od roku 2012 do roku 2015 řádně neodváděla povinné odvody státu za své zaměstnance,“ zaznělo u soudu. Soudce Frula tak přistoupil na návrh státního zástupce Zdeňka Špačka. Za tento přečin lze ze zákona vystavit stopku činnosti na rok až dvacet let, soud se přidržel spodní hranice trestu. Státní zástupce se na místě vzdal odvolání, zástupkyně žalované strany Ilona Chládková se nevyjádřila. Rozsudek tak zatím není pravomocný.

„Počkám, zkusím ještě jednou místní organizaci Ligy na ochranu zvířat (LOZ) kontaktovat písemně a další postup zvolím podle toho, zda se mi podaří je vůbec sehnat na uvedené adrese v Třebíči na Hrádku. Spolek budu v dopise informovat o dnešním jednání, nevím, zda to vůbec někdo převezme,“ uvedla Chládková s tím, že s celostátní ligou zatím nekomunikovala.

„Jsem ustanovená pouze pro toto řízení, které se týká jen pobočného třebíčského spolku. Netýká se celostátní ligy,“ doplnila advokátka Chládková. Sám Petr Ondráček k soudu nepřišel, byl přizván jako svědek. Písemně se omluvil, že se jeho zdravotní stav zhoršil natolik, že nebyl schopen soudní jednání absolvovat.

Soud navíc uznal nárok Všeobecné zdravotní pojišťovny a Okresní správy sociálního zabezpečení v celkové výši skoro 69 tisíc korun, obě instituce odkázal, aby se svých peněz domohly v občanskoprávním řízení.

Případ se dostal na přetřes k třebíčskému soudu po víc jak dvou letech, co se provalily obrovské Ondráčkovy osobní i pracovní problémy. Jindy důvěryhodný a neohrožený ochránce zvířat, který působil také na pozici celostátního šéfa LOZ, se nakonec ukázal jako člověk, který nedokáže zdokladovat, kam odcházely peníze, jež byly určeny třebíčskému útulku pro opuštěná zvířata. Začaly prosakovat zprávy o jeho gamblerství a alkoholismu. Což se mělo podepsat na tom, že přišel o veškerý svůj majetek, jak zaznělo u soudu.

A bylo tam řečeno i to, že vyšetřování kauzy ukázalo, v jakém nepořádku byly veškeré právní i finanční náležitosti třebíčské místní organizace LOZ, jejímž jediným členem podle zjištěných faktů zřejmě Ondráček byl. Nutno zdůraznit, že měla právní subjektivitu a účetnictví zcela nezávislé na celostátní lize. Té Ondráček tímto případem poškodil jméno.

V současnosti je nedohledatelný. Se svým okolím nekomunikuje, liga ho zbavila členství v roce 2015, předtím sám rezignoval na svou funkci celostátního předsedy.

„Dodnes nemáme ani doklady ani razítko ligy, byť jsme ho vyzvali, aby nám toto vše předal. Od té doby, co jsem převzala po Ondráčkovi předsednictví celostátní LOZ, převzala jsem i spravování bankovního účtu (celostátní ligy – pozn. red.),“ uvedla při vyšetřování kauzy současná předsedkyně celostátní LOZ Dagmar Kubištová.

A dodala, že dosud zjišťuje škody, které Ondráček napáchal. „Jsou tam velké nesrovnalosti mezi výběry a výdaji. Zatím jako liga škodu vyčíslenou a zadokumentovanou nemáme, až tak učiníme, budeme se připojovat k trestnímu řízení,“ zaznělo u soudu, co řekla vyšetřovatelům Kubištová.

Ilustrační fotografie.
Mladý muž napadl v parku ženu ležící na lavičce

Od roku 2014 zaznamenala, že s Ondráčkem není něco v pořádku. Odmlčel se na čtyři dny a pak znovu normálně fungoval. „Později jsem se dozvěděla, že mu zemřela maminka a poté se začal chovat nezodpovědně,“ sdělila vyšetřovatelům.

Inspektorka celostátní ligy Zuzana Semelová pak do protokolu uvedla, že Ondráčkovi dlouho důvěřovala. Když se provalily jeho problémy, psala mu i do léčebny v Dobřanech. Jenže on nic nevysvětluje, nekomunikuje. Z toho, co obě ženy sdělily, plyne, že zřejmě nešlo o poslední soudní jednání, spjaté se jménem Petra Ondráčka.

Ten také dodnes nevysvětlil, kam zmizelo 280 tisíc, které dostala místní LOZ v Třebíči od města na provoz útulku pro opuštěná zvířata. „Podali jsme na Ondráčka trestní oznámení, policie nám oznámila, že věc odložila. Od dalšího vymáhání dlužných 280 tisíc korun, které nám nikdy nezdokladoval, na co je použil, jsme upustili. Protože by to bylo jen vyhazování dalších peněz,“ uvedl třebíčský radní Pavel Heřman.

„V jeho případě si na něm nic nevezmeme, je nemajetný, nemá kde bydlet. Gamblerství je strašný osud. On už pak vytloukal klín klínem, co vím, tak v různých dalších linkách jeho příběhu „létá“ částka skoro milion korun, které dluží,“ dodal Pavel Heřman.