Na výslechu trvá obhájce pětačtyřicetiletého cizince Bairama Pireciho Karel Neubert. Najít svědka se ale zatím nepodařilo ani policistům. „V domě, kde má trvalé bydliště, ho hlídka hledala několikrát. Od sousedů zjistila, že tam už asi půl roku nebydlí,“ konstatovala předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová. Proto včera chtěla pátrání vzdát a přečíst dřívější výpověď dotyčného na policii.

Do řeči jí ale skočil Neubert. „Máme svědky, kteří ho viděli ve Znojmě. Stále bydlí na adrese trvalého bydliště. Jeho osobní výslech je pro obhajobu klíčový,“ prohlásil obhájce.

Poslední šance

Obhájce soudu slíbil, že k odročenému hlavnímu líčení tento týden muže přivede. Jak má dokázat nevinu jeho klienta, ale nevysvětlil. „Dávám vám tedy poslední šanci,“ odpověděla Bartošová.

Pireci má z pětice lidí podle obžaloby na svědomí nejvíc trestných činů. „V letech 2009 až 2010 zprostředkoval dvakrát prodej marihuany, kterou dodal další obžalovaný, šestadvacetiletý L'ubomír Gálik. Prodával také pervitin. Několikrát dokonce policistovi v utajení. Přes sto dvacet gramů za téměř šest tisíc eur,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Milan Richter.

Drogy získával Pireci od kamaráda, dalšího obžalovaného čtyřiapadesátiletého Radomíra Habána. Nebo také od třiatřicetiletého Josefa Kubáta, který pervitin i vyráběl. „Uvařil nezjištěné množství minimálně jednou v říjnu 2010,“ řekl Richter. Pervitin podle něho alespoň jednou předávala mezi Habánem a Pirecim Habánova dvaadvacetiletá dcera Ivona. Předání ale zhatila policie, která ženu v autě s drogami zadržela v listopadu 2010.

Pireci u soudu tvrdil, že drogy nikdy neprodával. „Utajený policista mě provokoval. Chtěl jsem se ho zbavit, proto jsem mu místo pervitinu prodával kreatin, který jsem koupil v obchodě,“ uvedl cizinec.

Rakušan Karl Bischof ale vypověděl, že od Pireciho kupoval drogy pravidelně. „Každý týden jsem jezdil k němu na diskotéku. Na parkovišti mi předal vždy jeden až dva gramy pervitinu. Vím, že měl v Rakousku i další odběratele,“ sdělil Bischof.

Ostatní obžalovaní uvedli, že s drogami nemají nic společného. „Protože obchoduji s elektronikou a dalším zbožím, občas jsem dlouholetému kamarádovi Pirecimu něco prodal. Rozhodně ale ne drogy,“ uvedl například Habán.

Raději mlčel

Státní zástupce z prodeje drog obžaloval i další dva lidi. Tehdejší Pireciho přítelkyně Veronika Fráňová podle něho přechovávala drogy doma. Jiří Kratochvíl měl být zase dalším z dodavatelů pervitinu. Stíhaní jsou na svobodě. K prvnímu líčení bez omluvy nepřišli ani neposlali obhájce. „Aby se proces nezdržoval, vyloučila jejich případ předsedkyně senátu k samostatnému projednání později,“ vysvětlil Richter.

V pátek se oba k soudu dostavili jako svědci. Odmítli vypovídat s tím, že by si mohli ve vlastním procesu přitížit. „Neporadil jsem se s advokátem, raději nic neřeknu,“ konstatoval Kratochvíl.