Třebíč nepatří k městům, kde by výrazně řádily kriminální živly. Přesto i tady se loni odehrály věci, které přesáhly rámec regionu. Nejhorší chvilky zažila směna, která sloužila 18. února v podvečer. Tehdy bezdomovec Pavol Turták v obchodním domě Billa v centru města těsně před zavírací dobou smrtelně pobodal člena ostrahy. Vzhledem k tomu, že služebna je hned za rohem, byli to právě oni, kdo se během okamžiku dostavili na místo, aby s pomocí zákazníků Turtáka zajistili. Bezdomovec si teď odpykává trest, za mřížemi stráví osmnáct let.

„Řekl bych, že jako nejproblematičtější část města se v současné době jeví sídliště Hájek od týnské Billy, pak Marijánka a dále území směrem k Brněnské ulici po Kaufland,“ popsal situaci Ivo Dvořák, zástupce ředitele Městské policie Třebíč. Zvlášť v létě bývají potíže s restauracemi, které fungují v obchodním centru Vysočina. Klub Roxy je vyhlášený, obyvatelé si pravidelně stěžují na výtržnosti opilců. „Díky kamerovému systému jsme tam zachytili i jeden kuriózní případ. To takhle v půl jedenácté večer si to najednou dva chlápci šinou z herny, jeden nese televizi, druhý barovou stoličku. Zamířili do ulice Františka Hrubína. Na místo vyrazila hlídka policie, která je zajistila, převezla zpět do baru a tam se konfrontací s obsluhou zjistilo, že pánové kradli,“ popsal Dvořák.

Opilý a zdrogovaný

Městský kamerový systém má v současnosti osm stálých kamerových bodů, šest doplňkových na třech základních školách a jednu kameru mobilní. Centrum s obrazovkami obsluhují v nepřetržitém provozu čtyři zaměstnankyně. Nedávno například oko kamery na Karlově náměstí zachytilo auto, které nesvítilo. Vůz zastavil u hotelu Zlatý kříž, z něj vystoupili tři muži, přičemž na první pohled bylo patrné, že přinejmenším řidič není úplně střízlivý. Věšli do hotelu, vrátili se po chvíli zpět a odjížděli. Ve Smrtelné ulici je zastavila hlídka městské policie. Zjistila, že šofér má v dechu 1,7 promile alkoholu a kontrolní test na drogy prokázal jejich přítomnost.

V řadách Městské policie Třebíč slouží 35 strážníků. Terén mají rozdělený na čtyři obvody plus centrum. Využívají tři vozy. Třebíčská radnice vyčíslila celkové náklady na městskou policii v roce 2010 na částku 21 milionů korun.

Městská policie Třebíč, rok 2010

celkový počet oznámění – 10 018 (průměrně 27 denně)
– městští strážníci řešili 4209 přestupků, z toho 3105 blokovou pokutou
– správnímu orgánu předali k dořešení 244 přestupků
– na blokových pokutách vybrali 750 800 korun
– Policii ČR oznámili 99 případů podezření na trestný čin
– zadrželi 68 pachatelů trestné činnosti a 14 hledaných osob
– na záchytku do Jihlavy převezli 63 lidí (o 34 víc než předešlý rok)
– odchytili a do útulku převezli 111 zvířat, 39 zvířat předali přímo majitelům
– nejvíce přestupků bylo dopravních, celkem 3236, přestupků proti veřejnému pořádku bylo 232, majetkových 110, proti občanskému soužití 20, přestupků pod vlivem alkoholu a návykových látek bylo 53 a konečně 203krát lidé porušili některou z vyhlášek města

Zdroj:
MP Třebíč