První hlavní líčení se bude konat v pondělí 7. března. Pokračovat pak bude ještě následující dva dny, tedy 
do středy 9. března. Všechna hlavní líčení jsou veřejná. Dovnitř se ale vejce jen 
ten, kdo si včas vyzvedne vstupenku, kterou bude 
možné dostat v den konání 
hlavního líčení. Počet míst 
v soudní síni je totiž omezený zhruba na dvacet.

Kauzu dostal na starost jihlavský soudce Zdeněk Chalupa. Podle něj bude 
v soudní síni méně míst 
než obvykle, protože je potřeba přidat jeden stůl na stranu obžalovaných. Ti jsou dva a každý má svého obhájce. Libor Joukl má navíc obhájce dva.

„Z organizačních důvodů 
i vzhledem k časově náročnému programu není v našich silách zajistit větší jednací síň tak, aby se to nedotklo dalšího dění na soudu," vysvětlil Zdeněk Chalupa.
Podle podané obžaloby mají Joukl jako nyní již bývalý náměstek vysočinského hejtmana pro dopravu 
a Míka, ředitel krajských silničářů, na svědomí zmanipulovanou zakázku na nákup osmadvaceti sypačů značky Iveco v roce 2009. Tím měla být zakázka neúměrně předražena.

Kraji Vysočina údajně měla vzniknout škoda přes 33 milionů korun. Libor Joukl je obžalovaný z trestného činu pletichy při veřejné soutěži a dražbě. Jan Míka je kromě pletichy obžalovaný ještě z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku. Oběma obžalovaným, kteří i po obvinění zůstali ve svých politických i profesních funkcích, stále hrozí trest vězení od dvou do osmi let. Joukl byl hejtmanovým náměstkem až do konce uplynulého volebního období pro krajská zastupitelstva.

Během prvního hlavního líčení přečte na úvod žalobce Kamil Špelda obžalobu. Poté má údajně poškozená organizace – Kraj Vysočina – poslední možnost, kdy může v trestním řízení uplatnit údajně způsobenou škodu. Dosud ale kraj na podobné výzvy nereagoval, protože se jeho nejvyšší zástupci domnívají, že kraj touto zakázkou žádnou škodu neutrpěl.

Poté přijdou na řadu výslechy obžalovaných Joukla a Míky. Následovat budou výslechy svědků, na první tři dny byli zatím předvoláni asi čtyři svědci. Případně bude následovat čtení listinných důkazů. Další postup soud vyhodnotí podle průběhu procesu.

Kvůli obvinění nemohl Libor Joukl kandidovat 
v letošních podzimních krajských volbách. Znemožnila mu to směrnice ČSSD, která zapovídá kandidaturu všem, kteří byli obviněni z úmyslného trestného činu. Jouklovi nepomohlo ani to, že se za něj zaručili spolustraníci, kteří pro něj žádali výjimku. Předseda strany Bohuslav Sobotka se žádostí odmítl zabývat.

Žalobce Kamil Špelda podal k soudu obžalobu už 
v březnu 2015. V mezidobí jihlavští soudci řešili, do čí kompetence případ spadá.

Když ji dostal na stůl Zdeněk Chalupa, rozhodl 
o zastavení trestního stíhání. Státní zástupce Kamil Špelda si ale proti tomu podal stížnost. Krajský soud nakonec stížnosti žalobce vyhověl.

„Okresnímu soudu bylo uloženo, aby o věci znovu jednal a rozhodl, přičemž z odůvodnění usnesení je zřejmé, že soud má nařídit hlavní líčení, provést jednotlivé důkazy, a teprve poté je hodnotit a vyvodit 
z nich příslušné závěry. Jen tak bude zaručeno právo stran řízení, zejména státního zástupce, vyjádřit se 
k provedeným důkazům, položit otázky svědkům, znalci či navrhovat důkazy," sdělil před časem Deníku Kamil Špelda důvody, pro něž se krajský soud domnívá, že by měla být kauza projednána ve veřejném hlavním líčení.