Ve čtvrtek o tom definitivně rozhodl Krajský soud v Českých Budějovicích pobočka v Táboře, když tříčlenný senát tamního soudu zamítl odvolání státního zástupce, obžalovaného i zmocněnce poškozených proti verdiktu Okresního soudu v Pelhřimově z letošního 29. srpna.

„Podle názoru odvolacího soudu bylo rozhodnutí soudu prvního soudu správné ve všech směrech. Podaná odvolání proto považujeme za nedůvodná a jako taková jsme je zamítli,“ uvedla předsedkyně tříčlenného odvolacího senátu Jiřina Roubíčková.

Rozsudek je tak pravomocný. Lze je jen napadnout pouze dovoláním k Nejvyššímu soudu, což ale nemá odkladný účinek. Soudu se zúčastnili i příbuzní obětí. Jeden z nich se pro Deník vyjádřil, že soudní rozhodnutí vnímá jako částečně zadostiučinění.

Tragická nehoda se stala loni 16. září mezi Rynárcem a Houserovkou na Pelhřimovsku. Weiss tehdy řídil auto Jaguár XF, s nímž jel od Rynárce a v zatáčce se střetl s Fordem Focus.

V něm seděly tři osoby. Pětapadesátiletý řidič na místě zemřel, jeho pětadvacetiletá dcera, sedící na zadním sedadle za řidičem, která jako jediná nebyl připoutána, podlehla zraněním v nemocnici. Těžce zraněna byla rovněž devětačtyřicetiletá manželka řidiče na předním sedadle, která utrpěla vážná zranění, ale přežila. Znalci dospěli k názoru, že kdyby byla dcera připoutaná, nemuselo k tak tragickému následku dojít.

Petr Weiss se čtvrtečního veřejného zasedání u soudu v Táboře osobně zúčastnil. K rozhodnutí soudu se ale nechtěl veřejně vyjadřovat. Před budovou soudu v Táboře svým obhájcům pak řekl, že takový verdikt očekával. U soudu pouze řekl, že je mu hluboce líto toho, co se stalo. Odvolával se, protože se domníval, že by měl být viny úplně zproštěn. Jeho obhájci namítali, že místo nehody bylo špatně označené. Nelíbilo se jim ani to, že by měl jejich klient přijít o řidičský průkaz, protože od nehody už podle nich uplynula delší doba a Weiss je jinak vzorným řidičem. Státní zástupkyně naopak požadovala pro Weisse přísnější trest, protože podle jejího názoru porušil důležitou povinnost řidiče, když jel příliš rychle a nepřizpůsobil jízdu stavu a povaze vozovky čímž vjel n na krajnici a následně do protisměru, kde se střetl s autem poškozených. Ty u soudu zastupovala zmocněnkyně, která navrhovala, aby soud poškozeným přiznal mnohem vyšší odškodné. Rodina požadovala bezmála dvacet milionů korun. Několik milionů už jim vyplatily pojišťovny. Další nároky tak budou muset vymáhat v občanskoprávním řízení.

Ilustrační foto.
Muž nahlásil, že před nehodou pil. Na záchytku ale cestoval později