„Rozsudek samosoudce pro zvlášť závažný zločin loupeže je pravomocný. Všechny strany se po jeho vyhlášení vzdaly práva na odvolání,“ konstatovala mluvčí soudu Jaroslava Valášková. Trest by si měl odsouzený odsedět ve věznici s ostrahou.

Kalenda přišel do obchodu v ulici F. B. Zvěřiny v podvečer 4. listopadu kolem půl sedmé. V ruce držel čtyřiadvacet centimetrů dlouhý lovecký nůž a po prodavači a jeho manželce chtěl, aby mu bez zaplacení dali zboží a sto korun v hotovosti. Pokud by odmítli, vyhrožoval jim Kalenda zabitím. Aby svou hrozbu zvýraznil, vystrčil proti jejich tělům ruku s nožem.

Jaderná elektrárna nechá návštěvníky nahlédnout i do reaktorového sálu.
Jak se vyrábí elektřina v Dukovanech? Lidé uvidí až na dno jaderného reaktoru

Vyděšení prodejci se i vzhledem k viditelné opilosti lupiče a obavy o svůj život rozhodli ustoupit a věci muži vydat. Kalenda si z obchodu odnesl cigarety, láhev vodky a čtyři piva, vše za zhruba 280 korun.

Kalenda byl krátce po přepadení dopaden a skončil ve vazbě. U třebíčského soudu se k přepadení plně přiznal, i to, že má dlouhodobé problémy s alkoholem.

Za loupež byl už byla Kalenda v minulosti odsouzen. Za přepadení v Hrotovicích, kde bydlel, mu hrozil trest od dvou do deseti let.