Podle informací Deníku napsal muž dopis, v němž tragédii částečně vysvětluje. Jenže co přesně v dopise je, také nechce policie říci.

„Mohu potvrdit, že jsme dopis našli. Případ je ale na samém začátku a musíme počkat na podrobné výsledky obou pitev, výslechy svědků a další informace,“ řekl zkušený krajský kriminalista Michal Laška.

Nešťastná událost se stala ve středu v rodinném domku v Zašovicích. Obě těla našla matka mrtvého batolete a družka oběšeného muže. Po tom, co viděla, se zhroutila a skončila v péči jihlavský psychiatrů. Během půl roku přišla o dvě děti a partnera. Hospitalizována nebyla.

Motiv činu je zatím v rovině spekulací. Holčičku mohl zabít její otec, když například plakala a nebyla k utišení. Podle informací Deníku nechávala matka dítě často dlouho doma samotné. Ve hře je ale více motivů.

Jestli otec v dopise vysvětluje i smrt jeho nevlastního syna, který zemřel v témže domě za podivných okolností letos v červenci, také není známo. I toto úmrtí policie stále vyšetřuje. Kriminalisté mají podezření, že i pětiletý chlapec mohl zemřít násilnou smrtí. Zatím ale žádný závěr neudělali.

„Čekáme na výsledky genetického zkoumání. Jde o hodně podrobné testy, které mají odpovědět na otázku, zda chlapec trpěl nějakou nemocí, kvůli níž by například nekontrolovatelně padal na zem,“ řekl Deníku Laška. Ani v tomto případě nechtějí policisté říci přesnou příčinu smrti.

Rodiče policii řekli, že se chlapec zranil, když spadl z podomácku vyrobeného traktůrku. Reportér Deníku tehdy s matkou mluvil a ta se domnívala, že její syn zemřel na krvácení do mozku. Otec David P. se tehdy nechtěl o případu bavit. Policie nechce komentovat ani výsledky rekonstrukce přímo v domě v Zašovicích. Ta měla zjistit, jestli se mohl chlapec zranit tak, jak to popisují rodiče.

Bratr Davida P. včera Deníku řekl, že měl jeho sourozenec obě děti rád.

„Dýchal by za ně. Nevěřím tomu, že by jim ublížil,“ míní bratr.

David P. pracoval v době úmrtí chlapce u logistické firmy. Když se Davidu P. narodila vlastní dcera, kolegové v práci se složili a finančně mu přispěli. Jeden ze zaměstnanců Deníku řekl, že když se dozvěděli o záhadném prvním úmrtí, tak u nich David P. do čtrnácti dnů skončil. Důvod? Firma už s ním nechtěla dál spolupracovat. Pak nastoupil do jiné firmy.

Lidé v Zašovicích jsou tragédií šokováni, ale o rodině toho moc nevědí.

„Přistěhovali se k nám teprve nedávno a s nikým se moc nestýkali. Opravovali si tu domek,“ řekl místní Pavel Teplan. Do Zašovic se rodina přistěhovala z Přibyslavic.

Po úmrtí pětiletého chlapce se o rodinu zajímali i úředníci ze sociálního odboru v Třebíči. Úředníci zjišťovali podmínky, ve kterých rodina žije a úroveň zdravotní péče o nově narozenou holčičku. Ta přišla na svět letos v březnu. Po narození měřila 49 centimetrů a vážila 3200 gramů. Bylo to naprosto zdravé dítě.

„V péči jsme nezjistili nedostatky, proto nebyl důvod dítě rodičům odebrat,“ uvedl mluvčí třebíčské radnice Ivan Přibík a dodal, že v evidenci oddělení sociálně-právní ochrany dětí mají v současné době tři tisíce případů rodin a na jednu sociální pracovnici připadá až 150 rodin.

Matka se do Přibyslavic přistěhovala z Telče i s druhem s nímž má chlapce, který v červenci zemřel. Bydleli v bytě přímo naproti domu rodičů jejího budoucí partnera Davida P.

Mezi tím si ale sousedi stěžovali na to, že chlapec často pláče a matka s ním nechodí skoro vůbec ven.

Starosta Přibyslavic Roman Vrbka proto kontaktoval úředníky v Třebíči, aby se zašli na rodinu podívat. Problém byl v tom, že tehdy nebyli na Třebíčsku trvale hlášeni.

„Obrátil jsem se na Jihlavu, ale mezi tím se rozešli a ona se nastěhovala k rodičům Davida P. Považovali jsme to za vyřešenou situaci a obrat k lepšímu,“ podotkl Vrbka.