Mládková již tehdy tvrdila, že dostala výpověď neprávem a bude se soudit. To se také stalo. Bývalá zkušená zdravotní sestra podala žalobu naNemocnici Třebíč již před rokem.

Od té doby leží žaloba na soudě. Jde o občanskoprávní spor, který řeší soudce Jan Tesař. Ten ale čeká na vyšetřovací spis policie, který byl součástí spisu k záměně dětí.

„Počítám, že tak do poloviny února bych mohl spis dostat a v polovině března by mohlo být ve věci neoprávněné výpovědi nařízeno první jednání,“ řekl Deníku soudce Tesař z Třebíče.

Zdena Mládková nechce důvody žaloby komentovat. „Až ten soud proběhne, tak já sama se vám ozvu a do novin něco dám, ale do té doby nic. Takhle mi to řekli právníci. A jestli někde najdu nějaký článek, tak se budu bránit. Já mám zetě soudce,“ reagovala na dotaz Deníku Mládková.

Ta již před časem tvrdila, že k záměně dětí došlo na základě mnoha jiných závažných chyb, za které nenese odpovědnost.

Vedení třebíčské nemocnice trvá na tom, že výpověď byla důvodná. „My jsme názor nezměnili a čekáme, že proběhne soud,“ konstatoval pouze ředitel nemocnice Petr Mayer.

Celá kauza záměny dětí se tak rozpadla již na tři samostatné části. Jednou je monstr proces o odškodné, kdy obě rodiny zatím nepravomocně vysoudily celkem 3,3 milionu korun. Rozsudek padl v pátek, ale obhájce nemocnice již avizoval, že se s největší pravděpodobností odvolá.

Druhou kauzou je žaloba Mládkové a třetí žaloba se týká uplatnění náhrady škody obou rodin, kterou řeší také Okresní soud v Třebíči. „Požadujeme kolem 120 tisíc korun za finanční náklady, které měli moji klienti například s vypracováním DNA testů nebo psychologických posudků,“ vysvětlil právní zástupce obou rodin Igor Veleba.

Všechny kauzy se ale mohou táhnout několik let. Soudce, který má na starosti náhradu škody, další jednání přerušil do doby, než nabude právní moci rozsudek o milionovém odškodném, o kterém rozhodl krajský soud.