Incident se stal ve čtvrtek 5. října. Čtyřiadvacetiletý recidivista kolem půl osmé večer nejprve devatenáctiletému mladíkovi strhl z hlavy kšiltovou čepici, poté ho násilím a bitím přinutil vydat mobilní telefon a batoh. Když násilník batoh prohledával, využil napadený mladík situace, utekl a v blízkém obchodním domě požádal o pomoc. Na místo přijeli policisté. „Do hledání se zapojili také strážníci městské policie, kteří podezřelého muže nalezli v blízkosti baru nedaleko centra města,“ řekla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Zadržený násilník měl dvě promile alkoholu. Putoval nejprve na záchytku a následně do policejní cely. „Muž byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže,“ sdělil třebíčský kriminalista Milan Špaček s tím, že se jedná o recidivistu, který byl v minulosti již opakovaně soudně trestán. Mezi trestnou činnost, které se v minulosti muž dopustil, patří i násilné trestné činy. Naposledy byl za přečiny ublížení na zdraví a výtržnictví odsouzen v polovině předloňského roku k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, který si odpykal na konci letošního února.

Muzeum Vysočiny Třebíč.
Lidé mohou spatřit originál sochy a oltářního obrazu z baziliky

Na základě rozhodnutí soudu byl obviněný vzat do vazby a policisté ho poté eskortovali do brněnské věznice. Za spáchaný zvlášť závažný zločin hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody až na deset let.

V letošním roce jde o třetí loupež, kterou kriminalisté na Třebíčsku řešili, všechny se jim podařilo objasnit. Vloni došlo ve stejném období k pěti loupežným přepadením.