V Jaroměřicích nad Rokytnou už několik let přetrvává vyhrocený sousedský spor, který v posledních týdnech nabírá na obrátkách. Bez nadsázky se dá říci, že jde o život, minimálně ten zvířecí.

Vše se točí kolem devětačtyřicetileté Jiřiny Ciprové, která v místní části Popovice provozuje Dvorní zookoutek U Pipinga.
Okresní soud v Třebíči nedávno Ciprovou odsoudil za pomluvu starosty Jaroměřic Jaroslava Soukupa a dalších úředníků, když o nich na veřejné internetové síti loni v listopadu prohlásila: „Město Jaroměřice nad Rokytnou a jeho přestupková komise je banda zkorumpovaných úředníků, kteří ničí normální lidi a podporují grázly, starosta Soukup na všechno s… a ten zbytek se bojí sám sebe. Je to hnůj!!!“

V dalších dvou příspěvcích mimo jiné napsala: „Popovice okres Třebíč je místo, kde žijí jen psychicky narušení jedinci a s… . .....pana starostu to nezajímá a koho by to zajímalo, je na černé listině, takže jsem černá ovce …, milí radní běžte všichni do h…“.

Za tyto výroky uznal soud Ciprovou vinou z přečinu pomluvy a odsoudil ji k pětiměsíčnímu trestu s podmínkou na jeden rok. Rozsudek ale není pravomocný. Ciprová proti němu podala odvolání, takže se případem bude muset zabývat ještě Krajský soud v Brně.

A proč Ciprová vlastně na adresu úředníků zvolila tak tvrdá slova? „Byl to výbuch emocí poté, co jsem od přestupkové komise města dostala dopis, v němž jsem dostala napomenutí, a měla jsem zaplatit třicet tisíc korun sousedovi za údajný ušlý zisk. To byl vrchol všeho, doslova mne to psychicky odrovnalo,“ svěřila se Deníku Jiřina Ciprová.

Krajský úřad nakonec pokutu zrušil. Ciprová je přesvědčena, že se stala terčem šikany ze strany sousedů. „Jde o utržený reflektor, házení petard na Silvestra po zvířatech, poházené otrávené granule a následný úhyn zvířat, povolené kolo u auta, úmyslné zapálení dřevníku pro koně, vytrhané ohradníky, vulgární obří nápisy po celé obci i opakovaná udání na nejrůznější úřady,“ popsala Ciprová, která má podrobný seznam všech událostí od roku 2012, kdy se do Popovic přistěhovala. Už tehdy podle ní problémy začaly. „Přestože je u některých případů jasné, kdo to udělal, tak proti nim prý nikdy nejsou jasné důkazy, zatímco proti mně se najdou vždy,“ stěžuje si Ciprová.

Jedna z mnoha podobizen Matyáše Žďárského.
Běh Matyáše Žďárského podepře hudba z Lilienfeldu

I přes tyto problémy se jí podařilo za pět let vybudovat zookoutek až pro čtyřicet druhů zvířat. Některé z nich patří k vzácným či ohroženým druhům. Dvorní zookoutek U Pipinga dokonce figuruje v seznamu turistických lákadel Jaroměřic a okolí. Mimo jiné ho navštěvují i mateřské školy.

„Pravdou je, že Popovice patřily ke klidným místům našeho regionu, ale kvůli vyhroceným mezilidským vztahům se to změnilo. Velmi nás to mrzí, protože některé z incidentů jsou poměrně vážné. Věřím však, že se to nebude stupňovat,“ uvedl starosta Jaroslav Soukup. Trestní oznámení na Ciprovou pro pomluvu podle něj schválila rada města.

Lidé z okolí Ciprové vidí situaci zcela odlišně. „Nám nevadí zvířata, ale chování paní Ciprové, která si kvůli všemu stěžuje na úřady a volá neustále policii. Dokonce byla sepsána petice, kterou podepsalo přes padesát lidí z Popovic, to už o něčem svědčí,“ řekl přímý soused Jiřiny Ciprové Pavel Kuba. Kvůli vzájemné averzi dnes tyto sousedy odděluje žiletkový plot. „Jednou na mne zavolala policii, protože jsem na své zahradě řezal motorovou pilou strom, což prý rušilo jejich zvířata,“ uvedl další ze sousedů, který ale nechtěl být kvůli vyhrocené situaci v obci jmenován.

Mimořádné prohlídky přilákaly do Jaderné elektrárny Dukovany množství lidí.
OBRAZEM: Elektrárenská infocentra navštívilo rekordní množství lidí

Výjezdy policie jsou v podstatě na denním pořádku. Během posledních tří měsíců přijali policisté devět oznámení. Některá z nich policisté stále prověřují. Oznámení byla podána různými osobami a týkala se nejčastěji přestupků proti občanskému soužití či majetku. „Jedná se o vzájemné slovní napadání, rušení nočního klidu, používání zábavné pyrotechniky. Co se týče požáru plechového přístřešku pro koně, ke kterému došlo na konci července, ten je v současné době šetřen ve spolupráci z Hasičským záchranným sborem Kraje Vysočina jako přestupek na úseku požární ochrany,“ informovala policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Podle starosty Jaroslava Soukupa se vše točí především kolem mezilidských vztahů, což si podle něj budou muset aktéři vyřešit mezi sebou. „Mohli bychom iniciovat nějakou veřejnou besedu, kde by se mohlo ledasco ujasnit a uklidnit, ale je netuším, zda by to bylo ku prospěchu věci. Podle mne je v tuto chvíli nejdůležitější, nepřilévat olej do ohně dalšími incidenty a vzájemným napadáním,“ míní Jaroslav Soukup.

Jeden z nedávných incidentů, ale spíše svědčí o opaku. Na obecní nástěnku před domem Ciprové někdo večer umístil římskou světlici a zapálil. Namířil ji údajně přímo proti otevřenému oknu u dětského pokoje. Nikomu se nic nestalo, ale podle Ciprové musel okolí domu až do rána střežit policejní psovod.

Nový útulek pro opuštěná zvířata v Třebíči.
Nový útulek pro psy a kočky je moderní a velký. Podívejte se