Ten byl zproštěn obžaloby z ublížení na zdraví z nedbalosti kvůli smrti Jitky Hlavaté, která před dvěma lety zemřela krátce po porodu. „Rozhodnutí soudce Machálka nevpustit veřejnost na vyhlášení rozsudku bylo v rozporu s ústavou i trestním řádem,“ okomentoval postup soudce František Frula. Za protiústavní ho již dříve označil i prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník.

Podle Fruly ale není důvěryhodnost soudu nijak ohrožena. Mimo jiné argumentoval tím, že Machálek je poměrně nezkušeným soudcem, který řeší trestní kauzy teprve od ledna letošního roku. Vzhledem ke složitosti kauzy se mohl dostat pod tlak,“ domnívá se Frula.

Lichovník: Soudce musí znát zákony

Tomáš Lichovník ale říká, že každý soudce musí zákony znát: „Postup soudce Machálka považuji za velmi vážné pochybení, protože rozsudek musí být vždy veřejný. Je to tak zásadní věc, že ji lze těžko hodnotit, a nikdy jsem se s ní nesetkal. Jde o právo občana na kontrolu justice,“ upozorňuje Lichovník.

Neodvážil se ale hodnotit, jaký trest by měl Vilém Machálek dostat: „Je to na předsedovi soudu, popřípadě na kárném senátu.“ Deník navíc zjistil, že Machálek porušil zákon ještě v jedné části paragrafu trestního řádu, a to, když nevyhlásil veřejně ani usnesení o tom, že celé hlavní líčení bude s vyloučením veřejnosti.

Potrestání Machálka si žádá především poškozená rodina, která na něj v úterý podala stížnost. Deník byl u toho, když Jaroslav Hlavatý, manžel Jitky Hlavaté, předal stížnost osobně předsedovi třebíčského soudu. „Je to vaše právo. Stěžovat si můžete až do Štrasburku,“ reagoval předseda soudu Frula.

„Já jen doufám, že to nebude třeba. Považuji postup soudce za aroganci moci a její zneužití. Doufám, že bude exemplárně potrestán, aby se už nic podobného nemohlo stát někomu jinému,“ reagoval Hlavatý.

František Frula má nyní dvouměsíční lhůtu na to, aby stížnost nějak vyřešil. Má dvě možnosti. Buď soudce pouze napomene v rámci svých pravomocí, nebo na něj podá kárnou žalobu. Jaroslav Hlavatý má ale výhrady i k práci jihlavského státního zástupce Miroslava Nováka, který případ dozoroval, proto podal stížnost i na něj.

„Pan Novák přijal návrh obhajoby, aby bylo hlavní líčení neveřejné, bez jakýchkoli výhrad, a tím dovolil, aby byla pošlapána naše práva,“ myslí si Hlavatý.

Novák přiznal, že proti tomu žádnou námitku nevznesl, ale nepovažuje to za chybu: „Nevím, proč si na mě někdo stěžuje, myslím, že k tomu není důvod.“ Zda se Novák proti rozhodnutí třebíčského soudu, který lékaře zprostil viny, odvolá, zatím neví. „Čekám na písemné vyhotovení rozsudku, pak se rozhodnu,“ dodal Novák.

Další informace o tomto případu najdette v souvisejících článcích vpravo nahoře.