Nahý muž v autě, který exhibuje před náhodnými ženami a malými dívkami, opustil Přibyslavicko a přesunul své řádění na Rokytnicko.

V sobotu obtěžoval školačku u Chlístova, v neděli pak dospělou ženu u Rokytnice nad Rokytnou. „Holka, asi dvanáctiletá, šla navečer za Chlístov a cestu jí zatarasil nahý chlap v autě. Vyskočil ven, na sobě měl jen černou kuklu na hlavě, chtěl ji začít otravovat, ale objevilo se jiné auto, tak ujel,“ popsaly situaci místní ženy, které nakupovaly v chlístovské samoobsluze.

Byla mezi nimi i učitelka prvňáčků: „Dětem jsem se snažila šetrně vysvětlit, co se děje, že mají být velmi opatrné. Nejvíc se vyptávaly, co to vlastně je ta kukla.“ Ženy se shodly, že malým děvčatům mohou po mnoho let po takové zkušenosti zůstat šrámy na duši.

Mezi místními lidmi vládne velké napětí, hlavně mámy malých dívek jsou neklidné a dcerky nechtějí pouštět ven.

U Rokytnice se stal v neděli večer druhý incident. Okolo jednadvacáté hodiny se jedna z tamních obyvatelek vracela autem domů z Třebíče. Cestu jí ovšem rychlým manévrem zablokoval neznámý řidič osobního auta a nahý se na ni začal dobývat.

Šokovaná řidička se zamkla ve svém voze a mobilem zavolala jak manželovi, tak na policii. „Ten chlap pak prý naskočil do auta a ujel. Od té doby tu každou chvíli projedou policisté,“ přidal svůj poznatek rokytnický starosta Josef Herbrych. I v Rokytnici vládne mezi lidmi napjatá atmosféra.

Policisté připouštějí, že vyšetřují na Třebíčsku pět případů sexuálního obtěžování, které provozuje nahý motorista. První se stal podle zjištění Deníku už v srpnu v noci na silnici mezi Přibyslavicemi a Číhalínem. Muž si vyhlédl dívky, které se vracely ze zábavy. Podle příbuzné jedné z obětí se snažil dívku asi pět deset minut dohonit, přičemž nahý onanoval.

Dívku tahal za mikinu a vydával chrčivé zvuky. Pak zmizel směr Číhalín. Dívka pachatele popsala jako mladého muže mezi dvaceti a třiceti lety, v tomto případě na hlavě kuklu neměl.

Podle její blízké příbuzné prožila velký strach, protože netušila, zda nebude onanista agresivnější, zda se jí nepokusí ublížit.

Dvakrát pak přepadl dívky u Radonína. Šlo o školačky, nejmladší byla osmiletá.

Do jedné z nich strčil, až upadla. Vyloženě fyzicky dosud žádné ženě ani dívce neublížil.

Renomovaná policejní psycholožka Ludmila Čírtková říká: „Reakce napadených bývají individuální. Velmi mnoho u malých dívek záleží, co se děje po stresové události. Vhodnou komunikací je šance následky minimalizovat – napadená oběť sdělí blízkým, co se stalo, a ti jí to dobře vysvětlí. Tak to funguje, je–li vše kolem dítěte v pořádku. Pokud kolem malé dívky není vše v rodině v pořádku, incident může fungovat jako špunt, který vypustí na povrch nahromaděné neurózy.“

Podle Čírtkové je chování exhibicionisty značně nebezpečné. „Bude–li pokračovat, nelze vyloučit, že se agresivita bude stupňovat,“ doplnila Čírtková, která se mimo jiné zabývá kriminální psychologií, viktimologií – naukou o obětech trestných činů a psychologickou pomocí obětem trestných činů.

Exhibicionista na svých cestách za sexuálním dobrodružstvím sundává registrační značky z auta. Policii zatím uniká. Jak daleko je vyšetřování, třebíčská policejní mluvčí Marcela Lavická odmítka z taktických důvodů upřesňovat. Veřejnost vyzývá: „Případné informace vedoucí k dopadení pachatele, po kterém policie intenzivně pátrá, můžete podat přímo na linku 158. Vyzýváme veřejnost, především mladé ženy a dívky, k opatrnosti a všímavosti. Pokud by měly obdobnou zkušenost, je důležité zapamatovat si jakékoliv detaily týkající se pachatele.“

Až jej policisté dopadnou, má před sebou vidinu dvou let za mřížemi.

OBNAŽOVÁNÍ
Obnažování (expozice) genitálu na veřejnosti je delikt páchaný muži. Takové počínání bývá stíháno podle §358 Výtržnictví. Trest může obnášet až 2 roky odnětí svobody. Obnažování genitálu má tři základní podoby:

1.Typické exhibice. Exhibicionista se obnažuje před dospělými ženami nebo pubescentkami. Je k takovému jednání kompulzivně (kompulze – nutkavá opakující se jednání) motivován a nemá agresivní tendence. Kontaktu s obětí se vyhýbá.

2.Obnažování před dětmi signalizuje pedofilní tendence pachatele. Často se takový muž snaží o nějakou formu sblížení s dětmi.

3. Netypické obnažování genitálu jsou charakteristické prvky agrese v chování expozéra. Jsou projevovány buď verbálně, nebo snahou po fyzickém napadení objektu.

Obecně tradovaný mýtus o údajné nízké nebezpečnosti exhibicionistů není pravdivý. Ohlášení a důkladné sexuologické vyšetření těchto mužů považujeme za nutné. Ani ne tak z hlediska trestního postihu. Vždyť skutečné škody bývají zde povahy spíše morální než faktické. Vyšetření by však mělo identifikovat ty expozéry, kteří mají agresivní tendence a ty, kteří mají tendence pedofilní. Tyto dvě kategorie pachatelů patří k nebezpečným. Vyžadují zvláštní péči a dohled. Tito muži jsou často svobodní a pokud mají partnerský vztah, pak frekvence pohlavních styků bývá nižší než jejich potřeba. Jakoby jejich sexualita byla málo spontánní. Manželky exhibicionistů si často stěžují na nižší zájem svých mužů o partnerský sex.

Zdroj:
Jaroslav Zvěřina, přednosta Sexuologického ústavu 1. lékařské fakulty Všeobecné fakultní nemocnice v Praze