Na Jihlavsku proběhla akce v noci ze soboty na neděli a také v pondělí odpoledne mezi třetí a šestou hodinou. S policejními hlídkami se řidiči mohli kromě Jihlavy setkat na Polensku, Telčsku i Třešťsku. Devíti řidičům uložili policisté pokuty v celkové výši více jak sedm tisíc korun, jeden přestupek oznámili k projednání správnímu orgánu. Nejčastěji u sebe řidiči neměli potřebné doklady nebo bylo vozidlo ve špatném technickém stavu.


V době od 31. března do 6. dubna bylo v okrese Třebíč vyhlášeno zvýšené opatření v souvislosti s velikonočními svátky a prázdninami dětí. Policisté se zaměřili převážně na dodržování pravidel bezpečnosti silničního provozu. Do opatření bylo nasazeno na sto osmdesát policistů. Celkem čtyřikrát byla zjištěna jízda pod vlivem alkoholu, v jednom případě se jednalo o trestný čin, protože řidič nadýchal více než 1 promile alkoholu. Jako největší nešvar se podle mluvčího třebíčských policistů René Novotného opět projevilo nepoužívání zádržných bezpečnostních systémů.


„Policisté se na používání pásů zaměřují, neboť je to výrazný faktor ve snížení následků případných dopravních nehod,“ uvádí k tomu Novotný.


Časté přestupky


V období od čtvrtka do odpoledních hodin Velikonočního pondělí se mohli řidiči setkat s hlídkami policie i na Havlíčkobrodsku. Policisté se rovněž zaměřili na pátrání po hledaných osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech. Akce se zúčastnilo na šest desítek policistů z pořádkové a dopravní policie. Během uvedených dní bylo zjištěno více jak 70 dopravních přestupků. Během celé akce byly zkontrolovány necelé tři stovky osob.


Na Pelhřimovsku bylo v době svátků zkontrolováno 230 řidičů. Kontroly prováděly hlídky dopravního inspektorátu, ale i hlídky jednotlivých obvodních policejních oddělení. Celkem bylo zjištěno 28 přestupků. „Mezi nejčastější přestupky patřilo nepřipoutání, telefonování za jízdy, nedodržení stanovené rychlosti, v jednom případě jízda na červenou a nezastavení na stopce,“ uvedla policejní mluvčí Hana Kotková.


Na Žďársku bylo za uvedené období zaznamenáno 10 dopravních nehod, z nich u 1 figuroval také alkohol. V důsledku nehod jsou tři lidé zranění. Celková škoda byla vyčíslena asi na 440 tisíc korun.

MICHAL FOHL