K tragédii došlo 18. února. Krátce před zavíračkou 68letý Turták obtěžoval zákazníky marketu. 63letý „sekuriťák“ jej vyváděl ven, když bezdomovec zaútočil zavíracím nožem, muži zasadil několik bodných ran a ten svým zraněním ještě téhož dne v třebíčské nemocnici podlehl. Bezdomovec vyváděl na veřejnosti nepřístojnosti už asi čtyři hodiny před svým činem.


Tehdy jej kontrolovali republikoví policisté z obvodního oddělení Třebíč. Nakonec ho ale na základě aktuálně klidného chování nezadrželi a neodvezli do Jihlavy na záchytnou stanici. Policejní inspekce ČR Brno – Venkov začala vzápětí po smrti člena ostrahy postup třebíčských policistů prošetřovat. Došla k závěru, že třebíčští muži zákona se nedopustili trestného činu. „Své usnesení předala Státnímu zastupitelství Brno – venkov, které má nyní lhůtu 30 dní na to, aby přezkoumalo, zda je usnesení odůvodněné a zákonné,“ informoval mluvčí Krajského státního zastupitelství Brno Hynek Olma.


Bezdomovec Turták nyní stále čeká ve Vazební věznici Brno na soud. Zatím si od policie vyslechl obvinění, případ je podle vyjádření Olmy v přípravném řízení. To znamená, že nebylo úplně ukončeno vyšetřování ze strany kriminalistů. Není tedy zatím jasné, kdy padne obžaloba a začne soud. Turtákovi hrozí až 20 let nebo výjimečný trest. „Soudit by se mělo v Jihlavě či v Brně,“ naznačila mluvčí Vazební věznice Brno Dana Krejčířová.