Policisté se objevují se u synagog i hřbitovů. Ve středu nevynechali ani židovskou čtvrť v Třebíči, která je zapsána mezi památky světového kulturního dědictví UNESCO. „Jde o celorepublikové mimořádné opatření, které platí od středy až do odvolání,“ řekla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Podle ní zřejmě celorepublikový policejní útvar získal informaci podle níž hrozí židovským objektům nebezpečí.

Důvod? Nový rok

Mluvčí Policejního prezidia Jaroslav Ibehej ale uklidňuje, že jde o čistě preventivní opatření s ohledem na židovský Nový rok, který se vždy slaví na přelomu září a října.

„Nemáme žádnou informaci, která by nasvědčovala tomu, že by České republice hrozilo jakékoli nebezpečí. Chci zdůraznit, že jde o prevenci, protože na základě zkušeností i ze zahraničí jsou židovské svátky důvodem k aktivizaci různých extremistických skupin,“ vysvětlil Jaroslav Ibehej.

Podle něj opatření spočívá pouze v tom, že si policisté během služby více všímají toho, co se děje kolem židovských památek a objektů. Kdy toto opatření skončí nechtěl mluvčí upřesnit.

Předseda Židovské obce Praha František Bányai konkrétní informace k policejní akci nesdělil.

„Že by dnes něco začalo kvůli nějaké konkrétní hrozbě, o tom nic nevím. Vím, že minulý týden panovala jakási zvýšená obezřetnost kvůli 11. září, nyní by to mohlo být kvůli židovskému Novému roku,“ podotkl Bányai.

Policisté by ale stejně podle něj neprováděli takto rozsáhlé akce na základě pouze jejich jakéhosi podezření.

„Oni konfrontují minimálně deset zdrojů, než se rozhodnou něco podniknout. Mohlo se stát, že někoho natočili, zaznamenali nějaké indicie, ale o tom já nic konkrétního nevím,“ dodal František Bányai.

ROMAN MARTÍNEK
HANA JAKUBCOVÁ