V minulém týdnu přijali policisté na Jihlavsku oznámení od ženy, která podvodem přišla o tři sta osmdesát tisíc korun. Minulý týden pak jiná povedená žena na Žďársku přišla o téměř sto sedmdesát tisíc korun. Tyto dva případy mají řadu společných znaků.

„V obou případech vše začalo tím, že ženě přišla na sociální síti žádost o přátelství od neznámé osoby vystupující pod cizokrajně znějícím mužským jménem. Žena žádost přijala a poté začala s pachatelem komunikovat,“ uvedla k případu policejní mluvčí Jana Kroutilová. Ženy pak pachatelům sdělovaly informace o sobě, pachatelé reagovali obdobně a získávali si důvěru. Jeden z nich byl údajně italský námořník, druhý americký voják na misi v Asii.

Jejich smyšlené životní historky se přitom lišily. Údajný námořník ženě napsal, že jeho loď byla přepadena a on jí posílá balík s penězi, domnělý voják pak obdržel více než milion dolarů a potřeboval je rychle někam poslat. V obou případech tedy měla žena očekávat zásilku.

Ilustrační fotografie.
Mladý výtržník napadl dva muže, po útoku vždy utekl

Místo zásilky pak ale jedné z žen přišla zpráva, která požadovala zaplatit poplatek za doručení balíku. Po zaslání peněz na účet se výzva opakovala s vyšší částkou. „Žena si peníze půjčila u finanční společnosti, kde ji upozornili na možnost podvodu. Peníze na účet poslala i přesto, že byla ještě při odesílání částky upozorněna, že se jedná o rizikový účet,“ popsala další průběh mluvčí. Žena pak poslala ještě více peněz, které si opět půjčila. Až když dostala zprávu, že námořník na lodi umírá a další výzvu na zaplacení peněz, obrátila se na policii.

Druhou ženu odkázal údajný voják na další osobu na sociální síti, podle jména se jednalo o cizince. „Tento pachatel pak s ženou jednal o doručení balíku s tím, že opakovaně žádal o zaslání finančních částek na účty, a to se zdůvodněním, že se jedná o různé poplatky. Žena peníze v eurech poslala ve třech případech,“ informovala Kroutilová.

Kriminalisté nyní oba případy prověřují, pachatelé jsou podezřelí ze spáchání trestného činu podvodu, za který lze uložit trest odnětí svobody až na pět let.

Horácké muzeum v Novém Městě.
Muzeum připravilo novou výstavu, místní se mohou poznat na fotografiích

Policie opět varuje před nebezpečím, které skýtají sociální sítě. „Komunikace s neznámými osobami je vždy riziková, stejně jako zveřejňování osobních nebo citlivých informací o sobě,“ varovala Kroutilová. „Pokud se již někomu stane, že zašle peníze na účet podvodníka a ten se ho místo slíbené věci snaží přesvědčit k zaslání další finanční částky, nic dalšího už neplaťte. V situaci, kdy si člověk není jistý, pomůže poradit se se svými rodinnými příslušníky nebo skutečnými přáteli,“ dodala.