Kauza se týká mlékárny Ovčácký sýr. Podnikatel si podle soudů od různých lidí a společností během čtyř let půjčil přes třicet milionů korun. Už jim ale neřekl, že jim jejich peníze zřejmě nevrátí. V té době se už totiž podle zjištění úřadů topil v dluzích. Podnikatel si trest odpyká ve věznici s ostrahou. Kromě toho mu soud uložil zákaz činnosti na sedm let.

Sýry - Ilustrační foto
Dlužil miliony, neplatil faktury. Mlékárník z Nového Města si odsedí 7,5 roku

Podnikatel si ve zhruba padesáti případech buď napůjčoval statisíce a miliony korun či si objednal služby, které neuhradil. Jednalo se i o stavební či instalační práce nebo nákup zařízení. V některých případech uhradil jen část peněz za objednané služby. Stovky tisíc korun dluží i za pronájem prostor pro podnikání včetně neuhrazených nákladů na energie. Miliony pak dluží i za smlouvy o půjčce a zástavu akcií.

Peter Freiwald nestál před soudem poprvé. V roce 2020 jej pražský soud uznal vinným ze zpronevěry a zatajování majetku před úřady. O rok později se podnikatel ze Žďárska zodpovídal v Brně z porušení povinností v insolvenčním řízení.