Rozsudek zatím není pravomocný. „Jelikož rozhodnutí ještě není vyhotovené a stranám nebylo doručeno, je nepravomocné, protože ještě neexistuje. Jedná se o odvolací řízení, po doručení rozhodnutí soudu je možné případně podat dovolání,“ vysvětlila mluvčí brněnského krajského soudu Eva Sigmundová.

Z reakce Richarda Horkého na tento verdikt plyne, že soudní pře pro něj nekončí. „Jsem rozhodnutý využít všech možností domoci se svého práva, které mi nabízí náš soudní systém,“ řekl podnikatel.

Barák, který byl v pozici žalovaného, je naopak s rozsudkem nadmíru spokojený. „I krajský soud potvrdil, že ani v Třebíči neexistují nedotknutelní. Pokud má opozice dělat to, co je jejím úkolem v demokratické společnosti, to jest kritizovat, musí k tomu mít svobodu,“ reagoval.

Ilustrační snímek.
Neúspěšná firma zablokovala zimní údržbu Třebíče. Radní vymysleli kličku

Oba soudy, krajský i okresní, de facto potvrdily, že opoziční politik má právo kritizovat veřejné záležitosti a veřejně známé osoby s tím spojené. Jinak řečeno, může mluvit do toho, jak město nakládá s penězi. A Horký významným příjemcem veřejných peněz je. Podle soudu je i veřejnou osobou, protože se prezentuje například v hospodářské komoře.

„Žalovaný (Barák - pozn. red.) je opozičním politikem, který dlouhodobě kritizuje vztahy města Třebíč se žalobcem. Respektive dlouhodobě se zabývá účelností využívání finančních prostředků města. Kritika žalovaného nepostrádala věcný základ a primárně nesměřovala k tomu, aby hanobila žalobce. Takovouto kritiku lze považovat za dovolenou,“ vyřkla už soudkyně třebíčského okresního soudu Petra Rutarová.

Richard Horký zažaloval Jaromíra Baráka kvůli jeho výroku na veřejném zasedání zastupitelů v květnu 2015. „Pan Horký si myslí, že bude ovládat nejen radu města, ale že bude ovládat celé zastupitelstvo. Pan Horký si myslí, že tohle město bude skákat podle toho, jak bude pískat,“ pronesl tehdy Barák v reakci na předchozí sled událostí.

Ocenění pro Tipafrost převzal výrobní ředitel Miroslav Krupica.
Českou chuťovkou roku 2017 je zmrzlina z Kožichovic

Richard Horký totiž v den schůze přinesl ráno na radnici námitku proti tomu, aby ekonom Barák kontroloval nakládání s městskými dotacemi v plaveckém areálu Laguna, který v té době zčásti provozovala Horkého firma. Horký se svými společníky označili Baráka za podjatého. Starosta Pavel Janata (KDU-ČSL) pak na odpoledním zasedání městského zastupitelstva navrhl, aby kontrola hospodaření Laguny byla pozastavena. Zastupitelé mu to schválili. A Jaromír Barák reagoval. 

Horký podal žalobu původně v mnohem širším rozsahu. Žádal půlmilionové odškodné. Později část žaloby stáhl, požadoval už pouze omluvu a satisfakci ve výši 50 tisíc korun. Na té trval i při odvolacím řízení u krajského soudu. V žalobě uvedl, že si Barák na nenávisti proti němu založil svoji politickou kariéru a staví jej mimo jiné do role kmotra.

Ilustrační foto
Ve dvě hodiny muž vykradl hospodu, v pět už měl pouta na rukou

„Soud zjistil, že žalovaný nemá žádný důvod k nenávisti vůči žalobci, avšak kritizuje postup města vůči žalobci. Výroky byly reakcí na situaci. Žalovaný neřekl, že je žalobce kmotrem, korupčníkem nebo že někoho vydírá,“ poznamenala už v prvním verdiktu soudkyně Rutarová.

Barákův výrok nemohl podle ní zasáhnout do práva na ochranu osobnosti, proto už okresní soud žalobu v celém rozsahu zamítl. Naopak žalobce musí žalovanému uhradit náklady řízení.