Z ženské věznice ve Světlé nad Sázavou odešlo zatím 260 odsouzených žen z původních 760 vězenkyň.

„Propouštění bude pokračovat v neděli, kdy by mělo být dokončeno. Zbývá jen několik málo desítek vězenkyň," řekla mluvčí věznice Eva Hodná.

Podle Doležala se odchod propuštěných vězňů obešel bez problémů. Potíže se zatím neobjevily ani ve Světlé. „Neřešili jsme žádnou mimořádnou událost. Provoz ve věznici se vrátil do standardních kolejí," řekl Doležal. Odchod amnestovaných vězňů z Rapotic podle něj skončil v pátek kolem 22:00.

V rapotické věznici zůstává 415 vězňů. „Je pravděpodobné, že stav bude doplněn z jiných věznic, které mají i po odchodu amnestovaných přeplněnou kapacitu," dodal Doležal.

Z nabyté svobody se dlouho neradoval jeden z amnestovaných, jenž prošel branou věznice v pátek kolem poledne. „Po třech krocích ho zatkli policisté, kteří ho vyšetřují kvůli dalším trestných činům. K velkému údivu čekající rodiny mu policisté nasadili pouta a odvezli na policejní služebnu," řekl Doležal.

Podle policejní mluvčí Moniky Pátkové nemuseli policisté na Vysočině řešit žádné problémy týkající se odchodu amnestovaných z obou věznic v kraji. Potíže nebyly ani s lidmi, kteří na propuštěné vězně čekali. Policisté posílili hlídky hlavně v okolí obou věznic. Ve větší míře kontrolují vlakové a autobusové zastávky, nádraží a restaurace.

Jedna z propuštěných žen odcházela v pátek odpoledne z věznice už po jednadvacáté a paradoxně se smutkem. „Předchozí trest jí skončil loni 15. listopadu a venku vydržela týden. Do Světlé nám ji přivezli zpět 15. prosince a teď musela zase odejít, což se jí opravdu nechtělo," uvedla mluvčí. Asi pětačtyřicetiletá žena podle ní prožila ve vězení polovinu života a na svobodě není schopná spokojeně žít.