„Dva dosud neznámí pachatelé – mělo se jednat o muže a ženu – se k nim dostali pod smyšlenou záminkou, že jsou pracovníky zdravotní pojišťovny a chtějí vrátit ženě dvoutisícový přeplatek," popsala policejní mluvčí Dana Čírtková.

Poté, co se podvodníci dostali přes verandu až do jídelny domku, sdělili majitelce, že mají jen pětitisícovku, a potřebovali by tedy tři tisíce vrátit.

„Přitom zjistili, kde mají manželé uložené peníze, protože muž před nimi prohlížel obálku s rodinnými úsporami. Během zhruba dvaceti minut využili nepozornosti seniorů a peníze v obálce odcizili," dodala mluvčí.

Z domku zloději odešli s tím, že si jdou rozměnit peníze, ale když se nevrátili a pryč byly i úspory, zavolali manželé na policejní tísňovou linku.

„Na místo ihned vyjela hlídka, a poté také výjezdová skupina služby kriminální policie. Kriminalisté místo důkladně ohledali, zajistili upotřebitelné stopy a snažili se získat další informace k popisu pachatelů. Poté prověřili i nejbližší okolí domku s cílem získat co nejvíce poznatků k popisu pachatelů a k jejich dalšímu možnému pohybu. Pátrání po pachatelích je ale zatím neúspěšné," sdělila mluvčí Čírtková.

Police varuje: Nebuďte důvěřiví

Policisté upozorňují, že obdobné případy jsou stále velmi časté. Okrádání seniorů lze přitom velmi snadno zabránit.

„Všichni osaměle žijící senioři musí dodržovat základní pravidlo, tedy nikoho cizího do bytu nebo do rodinného domku v žádném případě nepouštět. Při prvním podezření, že se do bytu nebo rodinného domku chce pod nějakou záminkou dostat cizí osoba, ihned bez obav informovat policii na lince tísňového volání 158," sdělila základní pravidlo policejní mluvčí Dana Čírtková.

Všichni senioři musí podle ní mít na paměti, že zloději používají různé lsti, aby se dostali do jejich blízkosti.

„Nejčastěji se jedná o různé legendy – doručení údajného přeplatku za elektřinu, vodu nebo plyn, vyplacení nějaké výhry, sociálního příspěvku nebo jiné dávky. Žádné tyto přeplatky však nikdy nepředávají zástupci energetických nebo plynárenských společností v hotovosti. Takže lidé, kteří s těmito legendami vystupují, jsou vždy podvodníci," sdělila Čírtková.

Podvodníci vypadají v drtivé většině velmi slušně a důvěryhodně. Podle zkušeností policistů se také často vydávají za prodejce a nabízejí prodej různého zboží za výhodné ceny.

Mohou se také vydávat za zdravotníky, sociální pracovnice nebo různé řemeslníky a kontrolory vodoměrů nebo elektroměrů.

„Další podvodníci mohou seniory oslovit na ulici nebo po telefonu a vydávat se přitom za rodinné příslušníky a požadovat pro vymyšlené příbuzné peníze. Pro peníze si pak údajný příbuzný do bytu seniora pošle někoho dalšího. Když si senior později ověřuje u příbuzného pravdivost telefonátu, bývá už pozdě, protože peníze si odnesl podvodník," popsala policejní mluvčí.

V poslední době se podle policie vyskytují i případy, kdy se podvodníci a zloději neštítí ani násilí. „V některých případech tak dochází i k loupežím spáchaným na seniorech, kdy pachatelé využijí své fyzické převahy a seniora v jeho bytě nebo domě fyzicky napadnou," varuje Čírtková.

Kupte babičce kameru, naučte dědečka fotit

Policie se také obrací na nejbližší příbuzné seniorů, aby pomohli a pravidelně jim rizika možných podvodníků připomínali a opakovali jim zásady bezpečného chování.

„Příbuzní také mohou seniorům pomoci se zabezpečením bytu – vhodná jsou panoramatická kukátka na dveřích, případně malé kamery," radí mluvčí.

Další možností je využití mobilních telefonů. „Naučte seniora mobilní telefon ovládat. Pokud bude senior umět fotoaparát ovládat, doporučujeme, aby cizího člověka, který se chce k seniorovi do bytu pod nějakou záminkou dostat, vyfotil. Každá stopa a důkaz mohou být pro policejní vyšetřování a následné zadržení pachatelů velmi důležité," doplnila další radu policejní mluvčí Dana Čírtková.

Pokud se někdo podezřelý v okolí vyskytne, je podle policie dobré být všímavý a ostražitý.

„Pokud máte pocit, že se někdo podezřelý pohybuje ve vaší blízkosti, upozorněte na něj své okolí – sousedy, známé, příbuzné. Všímejte si i podezřelých vozidel, která by se pohybovala kolem vašeho domu, a poznamenejte si registrační značku a barvu vozidla. V případě jakéhokoli podezření nebo ohrožení volejte na linku tísňového volání 158," radí policejní mluvčí Dana Čírtková.