Aby vám totiž vymahač nepříjemného vzhledu zaklepal na dveře či vám ze života udělal peklo, není dnes vůbec složité. Navíc z možných obranných prostředků příliš na výběr nemáte.


„Vše začalo asi před třemi lety, když jsem podnikal. Oslovil mne známý podnikatel z Plzně s tím, že moji činnost sleduje a do mého vydavatelství by rád vstoupil. Jelikož jsem i já z jeho činnosti mohl trochu profitovat, domluvili jsme vzájemnou spolupráci. Nechal jsem si převodem zaplatit 200 tisíc korun za procentuální odprodej mého portfolia,“ začal vyprávět svůj příběh Fiala. Jak dále uvedl, spolupráce fungovala necelý rok, poté plzeňský společník spolupráci přerušil a Fiala své podnikání ukončil.


„Asi po roce mne zkontaktovala vymáhačská agentura. Prý můj dluh 200 tisíc korun od plzeňského podnikatele odkoupili a nyní tyto peníze s úroky a nezbytnými náklady dlužím jim. Do dnešního dne se mi jim nepodařilo vysvětlit, že o půjčku se v žádném případě nejednalo, a to jsem jim ukázal i podepsané smlouvy,“ krčí rameny dnes již bývalý podnikatel.


Jak sám říká, ze života se mu stalo peklo, neboť praktiky vymáhačů jsou založené na psychickém nátlaku.


„Stále mám doma nálepky na vchodových dveřích s nápisy ať se ozvu a dluh zaplatím nebo že všechno předají policii. To vidí samozřejmě sousedé. Přitom od nich nemám jediný normální dopis. Z agentury telefonují i mým příbuzným. Je to nesnesitelné. Nyní jsem již požádal o pomoc právního zástupce, ten zvažuje podání žaloby,“ dodal Karel Fiala, který dodnes nepochopil, jak může vymahačská agentura odkoupit pohledávku, která podle jeho slov neexistuje.


Vymáhači jednají za hranicí práva


Zkušenosti s nekalým jednáním mnoha společností vymáhajících pohledávky mají též pracovníci občansko-právních poraden.


„Nátlakové praktiky těchto lidí jsou často za hranicí právního řádu. Lidem, kteří se dostanou do problémů s vymáhači, doporučujeme hlavně nepodlehnout psychickému nátlaku a především nic následně nepodepisovat, například uznání dluhu. Vždy je lepší poradit se s odborníkem,“ sdělil pracovník občansko-právní poradny na Vysočině František Novotný.


Z výpovědí lidí hledajících v poradně pomoc tak často slyší o vyhrožování ze strany neseriózních agentur například noční návštěvou nepříjemných osob, návštěvou zaměstnavatele dotyčného nebo dokonce výlepem plakátu s nadpisem NEPLATIČ.


Lidé tomuto tlaku často podléhají a situaci nakonec zcela neuváženě řeší i další okamžitou půjčkou u lichvářských společností. To se však vystavují dalšímu riziku nepříjemného vymáhání.


„Pracovníci jakékoli vymáhačské společnosti musejí vždy jednat pouze v rámci daných zákonů. Pokud se tak neděje, je potřeba, aby poškozený situaci řešil hned a nebál se celou věc oznámit příslušným úřadům,“ dodal František Novotný.