Naopak přibylo násilných činů a policisté z mravnostního a protidrogového oddělení měli také více práce než vloni touto dobou. V součtu se ale kriminalita v kraji snížila téměř o deset procent a Vysočina tak dlouhodobě patří mezi čtyři nejbezpečnější regiony v Česku.

Počet všech trestných činů, které kriminalisté zatím vyšetřovali je ve srovnání s minulým rokem nižší. V jejich objasňování si ale policisté mírně pohoršili. Největší nebezpečí číhá na lidi na Jihlavsku. Od prvního ledna až do konce června se tam událo téměř osm stovek činů, které zákony zakazují.

Naopak nejbezpečněji je na Žďársku, kde se odehrálo kolem 450 trestuhodných aktů. Stejná čísla jako loni si drží vysočinští výtržníci. Ti, ve 121 případech někomu úmyslně ublížili. „Nejrůznější pouliční nebo hospodské rvačky a potyčky mohou mít, a také často mají, i fatální následky na životech a zdraví účastníků těchto incidentů. Soudy takové činy posuzují přísně,“ upozornil Pavel Peňáz pověřený zastupováním ředitele Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Druhý ročník multikulturního festivalu přilákal v sobotu na jihlavské Masarykovo náměstí řadu zvědavců. K vidění zde byly ukázky hudby a tance z různých koutů světa, jako  je Mexiko, Sýrie, Srbsko, Itálie i Afrika. Cílem celé akce bylo ukázat dětem i dosp
OBRAZEM: Slovo cizinec neznamená terorista

V kraji lidem o život zatím nejde. Lidé z Vysočiny se mohou chlubit nulovými statistikami vražd a pokusů o ně. Pyšní mohou být také na výrazné snížení vloupání a krádeží. To ale neplatí pro kapesní zloděje, kterých přibylo. Chodit po Jihlavě s otevřenou kabelkou se tak stále nemusí vyplatit. „Celkové výrazné snížení v oblasti majetkové trestné činnosti v našem kraji velice úzce souvisí s pokračujícím trendem úspěšného odhalování trestné činnosti a zadržením pachatelů v oblasti drogové scény,“ osvětlil situaci Peňáz.

Policistům se podařilo objasnit 74 procent drogové kriminality. I přesto, že měli na starost o jedenáct skutků víc než v loňském roce. „Jedná se o pozitivní jev, protože drogová trestná činnost patří mezi latentní kriminalitu a policisté pachatele odhalují na základě vlastních operativních poznatků a systematické práci kriminalistů,“ doplnila mluvčí policie Dana Čírtková.

Vysočinští policisté měli v první polovině tohoto roku na starosti 2 946 nezákonných provinění. Ve srovnání s předchozím rokem je to o 316 případů méně. Rozluštili 1665 případů, objasněnost tak dosáhla k více než 56 procentům.

Ilustrační foto
Na koupališti se utopil muž. Tělo zamířilo na pitvu