Matku, která muži dítě poskytla a měla z toho mít finanční prospěch, vzal Okresní soud v Havlíčkově Brodě do vazby ve čtvrtek.

Pro kriminalisty na Vysočině jde o jeden z nejzávažnějších případů za posledních několik let. Podle informací Deníku měl muž znásilnit ve třech případech dvě malé děti.

„K případu zatím nebudeme poskytovat žádné informace," uvedla včera krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

PŘI PROHLÍDCE POLICIE ZABAVILA POČÍTAČ

Muž byl v době vzetí do vazby obviněn ze zločinu znásilnění dítěte mladšího patnácti let. Za to mu může hrozit trest od pěti do dvanácti let. Kriminalisté ale nyní rozkrývají jeho další možnou trestnou činnost. Během domovní prohlídky totiž policisté zabavili počítač a další nosiče.

Po analýze dat a jiných výsledků vyšetřování není vyloučeno, že kriminalisté muži obvinění ještě rozšíří 
o dalších trestné činy. Shodou okolností v den, kdy byla vzata do vazby žena, měli kriminalisté ve vazeb-ní věznici v Brně znovu vyslechnut i obviněného muže.

Oba obvinění se vzájemně znali. Kriminalisté začali případ rozkrývat ve chvíli, kdy narazili na komunikaci mezi matkou a mužem na sociální síti.

Matku dítěte kriminalisté obvinili z několika zločinů včetně znásilnění ve formě pomoci a obchodování 
s lidmi.

Podle informací Deníku matka muži dítě poskytla, protože mu dlužila pení
ze a nebyla schopna mu je vrátit.

Matka dítěte už se měla 
k činu přiznat. Není vyloučeno, že mohla být i pod vlivem muže, který na ni mohl vyvíjet tlak kvůli nesplacenému dluhu.

Podle informací Deníku má mít muž na svědomí 
i další dítě. Co všechno 
s dětmi prováděl, zatím není jasné. Kriminalisté se nechtějí k případu vůbec vyjadřovat.

Děti by však měly být po fyzické stránce v pořádku. Zřejmě šlo o nenásilnou sexuální praktiku v podobě ukájení se nad dítětem, které se vzhledem k věku nemůže bránit.

Role matky během činu také není jasná. Vyjasnit ji měla i prověrka na místě, která se v týdnu uskutečnila přímo v obci. Během prověrky jeden z policistů držel v ruce panenku.

Kriminalisté minulý týden v pátek dělali domovní prohlídku u jiného muže 
v Havlíčkově Brodě. A také jemu zabavili počítač,
mobilní telefon a další 
věci.

Zda tento případ nějak souvisí s případy znásilnění a obviněným mužem a ženou, není známo. Kriminalisté to nechtějí komentovat.

Krajská policejní mluvčí Dana Čírtková také nechtěla říci, zda spolu oba případy souvisí, či nikoli. Policie by mohla dílčí informace zveřejnit dnes, nebo v následujících dnech.

S ohledem na závažnost případu ale podle mluvčí půjde jen o velmi stručnou a obecnou informaci bez jakýchkoli podrobností.