Vražda, jakou nyní řeší brněnští kriminalisté v Kožichovících na Třebíčsku, je opravdová kriminalistická lahůdka. Využít budou muset speciální kriminalistické metody.


Minulý pátek tam v houští na kraji pole našel myslivec částečně vyhrabané torzo lidského těla. Podle ohledání místa činu policisté zjistili, že leželo v mělkém asi půl metru hlubokém hrobě nejdéle dva roky. Jde o muže mezi 20 až 40 lety, který zemřel násilnou smrtí. V jeho těle byly nalezeny tři projektily ze zatím blíže neurčené zbraně.


Na ostatky neznámé mrtvoly s největší pravděpodobností jako první narazila divoká zvěř. Podle myslivce Josefa Venhody to byla divoká prasata. „Máme jich v revíru moc a podle toho, jak bylo místo rozhrabáno, tak je to víc, než jisté,“ prozradil Deníku Venhoda, jehož syn Karel torzo minulý týden při obchůzce rajonem objevil. Ten o hrůzném nálezu ale nechtěl mluvit: „Podepsal jsem vyšetřovatelům mlčenlivost, takže se o tom vůbec nehodlám bavit.“


Kriminalisté se nyní snaží za pomocí patologů a dalších odborníků zjistit totožnost zavražděného muže. K tomu jim poslouží i databáze pohřešovaných lidí. Jenže v Kožichovicích ani v celém třebíčském okrese není pohřešován nikdo, kdo by odpovídal popisu mrtvého muže. „Sice v okrese postrádáme dva muže, ovšem jednoho od roku 1999, druhého od roku 2002. Ani jeden z nich navíc nemá okolo třiceti let,“ podotkla třebíčská policejní mluvčí Marcela Lavická.


Může tedy jít o někoho přespolního nebo o cizince. Podle mluvčího jihomoravské policie Pavla Švába více napoví až podrobné vyhodnocení pitvy.
„Bližší detaily budou známy nejdříve koncem října,“ upozornil Pavel Šváb. Policisté se chystají využít i takzvané superprojekce. Podle informací z internetu jde o fotografickou metodu, kdy nalezená lebka se srovná s konkrétní fotografií.


Moderně se využívá jednoúčelový stativ, který umožňuje s lebkou různě manipulovat, a výpočetní technika. Ta poskytuje například porovnání jen poloviny obrazu lebky s polovinou fotografie. V budoucnu se počítá i s plastickou 3D technologií počítačové rekonstrukce podoby člověka podle nalezené lebky.


Lidi v Kožichovicích sice o vraždě mluví, ale nijak je nevzrušuje. O život totiž nepřišel nikdo z místních. To ale nevylučuje možnost, že je vrahem někdo z okolí. Jeden z místních lidí Deníku řekl, že vrah musel místo znát, nebo ho měl dobře vyhlédnuté, stejně jako mohl mít předem připravený a vykopaný hrob.